Călin Popescu-Tăriceanu, după referendumul din Turcia: Mă îngrijorează acumularea de putere în mâna unei persoane

Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a declarat marţi că îl îngrijorează "când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane", făcând referire la rezultatul referendumului din Turcia.

737 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu-Tăriceanu, după referendumul din Turcia: Mă îngrijorează acumularea de putere în mâna unei persoane

Călin Popescu-Tăriceanu, după referendumul din Turcia: Mă îngrijorează acumularea de putere în mâna unei persoane

"Pe mine mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane. Sigur, că formula pe care majoritatea populaţiei din Turcia a votat-o nu este o formulă inedită. Republici prezidenţiale mai există şi în alte părţi ale lumii, dar, spre deosebire de formula care a fost consacrată, o formulă bazată pe echilibrul puterilor în stat, cred că este întotdeauna preferabilă acumulării în mâna unei singure persoane a tuturor puterilor, în lipsa unor mecanisme de contrabalansare. Dar, până la urmă este puterea suverană a Turciei şi în condiţiile în care vor fi respectate standardele democraţiei, nu ştiu dacă avem noi foarte multe comentarii pe acest subiect", declarat preşedintele Senatului.

Cetăţenii turci au fost chemaţi duminică la urne în cadrul referendumului pentru introducerea sistemului prezidenţial. În urma victoriei în cadrul referendumului, Recep Erdogan va avea puteri sporite, iar funcţia de prim-ministru va dispărea (sau va fi subordonată preşedintelui). Proiectul de modificare a Constituţiei prevede ca următoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare să aibă loc pe 3 noiembrie 2019.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici