Călin Popescu Tăriceanu: OUG 114 nu va fi abrogată. Anumite modificări se pot face

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, după întâlnirea cu Coaliţia Română pentru Dezvoltare, că OUG 114 din domeniul fiscal ar putea fi modificată, însă nu va fi abrogată sub nicio formă. Tăriceanu a mai spus că taxa pe activele bancare se poate micşora.

746 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu: OUG 114 nu va fi abrogată. Anumite modificări se pot face

Tăriceanu: OUG 114 nu va fi abrogată. Anumite modificări se pot face

„Ordonanţa este în dezbatere. Astăzi, a fost la Senat, la Comisia de buget-finanţe şi la Comisia economică. O să aştept concluziile colegilor mei senatori de la cele două comisii să vedem dacă au fost depuse amendamente, ce amendamente au fost depuse, pentru a face anumite ajustări, reglajul fin, dar ceea ce vă pot spune este că Ordonanţa nu va fi abrogată cumva, sub nicio formă, pentru că am văzut în tot felul de comentarii şi sugestii că Ordonanţa ar putea fi abrogată, nu, nu va fi abrogată, anumite modificări se pot face”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament.

Tăriceanu a declarat că nu se ia în calcul eliminarea taxei pe activele financiare introdusă de OUG 114, însă poate fi diminuată.

„Nu urmărim acest lucru (eliminarea taxei pe activele bancare - n.r.). BNR şi Asociaţia Română a Băncilor ne-au explicat că unii dintre ei chiar se aşteptau ca Guvernul să ia o astfel de măsură. Discuţia este legată, nu de taxa în sine, ci de nivelul ei. Deci, nivelul s-ar putea modifica în sensul scăderii”, a spus preşedintele ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finalul întrevederii cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltare, că le-a explicat acestora motivele pentru care OUG 114 a fost promovată.

„Pentru noi, cei de la ALDE, este foarte important ă avem un dialog permanent, să putem lua pulsul mersului economiei de la sursă. Coaliţia Română pentru Dezvoltare, ştiţi că regrupează firme româneşti şi străine din diferite domenii, practic toate sectoarele vieţii economice şi discuţia pe care am avut o s-a purtat aproape exclusiv pe Ordonanţa 114 şi am avut posibilitatea să explic reprezentanţilor Coaliţiei pentru Dezvoltare care a fost scopul pentru care această Ordonanţă a fost promovată. În primul rând, pe sectorul bancar dorinţa noastră de a vedea dobânzi mai abordabile, mai uşor de suportat pentru firmele româneşti şi pentru persoanele fizice, având în vedere că nivelul dobânzilor în România este ridicat şi de multe ori reprezintă un obstacol, atât pentru firme, cât şi pentru persoane private, de a se finanţa pentru nevoile pe care le au. În domeniul energiei, riscurile care planau la sfârşitul anului trecut de a vedea preţurile la gazul natural majorate cu 17% începând de la 1 ianuarie ne-au determinat, de asemenea, să plafonăm preţul la gaze pentru consumatorii casnici pentru o perioadă determinată conform reglementărilor Uniunii Europene. Sigur că sunt şi alte sectoare vizate, sectorul asigurărilor, mă refer aici la administratorii de fonduri de pensii private sau măsura referitoare la majorarea salariului minim concomitent cu scăderea unor contribuţii sociale din partea angajatorilor, pentru cei care lucrează în sectorul construcţiilor, având în vedere dorinţa sectorului construcţiilor de a aduce munca la negru la suprafaţă, de a intra în legalitate. Coaliţia pentru dezvoltare, dar nu numai ea, susţine că efectele pe care această OUG le are sunt criticabile”, a spus liderul ALDE.

Preşedintele Senatului susţine că reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României s-au arătat nemulţumiţi că nu a existat consultare publică înainte de adoptarea OUG 114.

„A fost un dialog foarte util, i-am pus la curent şi cu demersurile pe care le-am realizat până în acest moment, adică întâlnirile succesive pe care le-am făcut cu conducerea Băncii Naţionale, cu Asociaţia Română a Băncilor, cu reprezentanţii firmelor de energie. Cunoaştem acum mai bine care sunt problemele pe care le-au ridicat. De asemenea, ce au reliefat în legătură cu Ordonanţa 114, au spus: nu a fost o consultare, un dialog real înainte de adoptarea Ordonanţei şi am dori ca pe viitor, şi sunt de părere că aşa trebuie făcut şi pe viitor, o adevărată consultare”, a spus Tăriceanu.

Dezbaterea şi adoptarea raportului asupra proiectului pentru aprobarea OUG 114 a fost amânată de Comisia de buget, marţi, pentru a doua săptămână consecutiv. Comisia economică a Senatului a avizat favorabil OUG 114, fără amendamente.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici