Camera Deputaţilor dezbate astăzi moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Apelor şi Pădurilor

Camera Deputaţilor va dezbate, marţi, moţiunea simplă iniţiată de PNL împotriva ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, intitulată "Stimulat de PSD, fără pic de competenţă, taie Deneş în păduri şi la verzi… şi la uscate". Votul va fi dat de aleşi în plenul de miercuri.

185 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor dezbate astăzi moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Apelor şi Pădurilor

Camera Deputaţilor dezbate astăzi moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Apelor şi Pădurilor

„O simplă comparaţie arată dezastrul în acest domeniu: dacă valoarea investiţiilor, alocări de la bugetul statului, în anul 2006 s-a ridicat la peste 122 de milioane de euro, în 2010 la 48 de milioane de euro, în anul 2017 vorbim doar de 14 milioane de euro, iar în 2018 de 16,6 milioane de euro. O comparaţie realistă între cele 122 de milioane din 2006 şi cele 16 milioane alocate de la bugetul de stat în 2018 este încă o demonstraţie a lipsei de viziune, a dezinteresului pentru rezolvarea unei probleme majore, care afectează serios vieţile oamenilor, stabilitatea administraţiilor şi a economiei, dar şi bugetul public”, prevede moţiunea simplă prin care liberalii cer demisia ministrului Ioan Deneş.

PNL îi reproşează ministrului Apelor şi Pădurilor şi faptul că în acest an au fost atraşi din surse externe puţin peste şase milioane de euro, comparativ cu suma de 102 milioane de euro în anul 2010.

„Lipsa de coerenţă şi de viziune merge mai departe, în banii atraşi din surse externe, respectiv: 102 milioane de euro atrase în 2010 faţă de 5,1 milioane de euro în 2017 sau puţin peste şase milioane euro în 2018. Iar comparaţiile sunt relevante, dacă ţinem cont de cele 82 de lucrări finalizate în 2010, faţă de doar 20 de lucrări luate în calcul a se finaliza în 2018! Investiţiile demarate în perioadele 2006-2008 sau 2009-2012 au fost abandonate sau slab finanţate, deşi insistaţi să ne spuneţi cât de important este să alocăm sume pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Neglijarea investiţiilor în amenajarea torenţilor şi slaba finanţare a lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor a dus la noi catastrofe în vara acestui an. Situaţia din această vară este una revoltătoare. În ciuda evaluărilor realizate de comisiile constituite prin ordin al prefecţilor din judeţele lovite de fenomenele extreme, fondurile alocate au fost insuficiente, iar sumele au fost distribuite după criterii ticăloase, în funcţie de apartenenţa politică a primarilor, nu în funcţie de nevoile reale ale comunităţilor. În pragul iernii, lucrările avariate nu au fost încă refăcut”, mai arată PNL în textul moţiunii simple.

În documentul citat, liberalii subliniază derapajele de la legea privind guvernanţa corporativă şi a întreprinderilor publice.

„Prezenta moţiune simplă vine să sancţioneze şi gravele derapaje de la lege - OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice - în baza căreia România s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional că va elimina disfuncţiile în activitatea regiilor autonome şi a societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, că va adopta măsuri prompte pentru eficientizarea activităţii lor, în vederea creşterii rapide a contribuţiei reale a acestora la îmbunătăţirea parametrilor economiei româneşti şi la echilibrarea bugetului de stat. De fapt, dacă analizăm activitatea actualului ministru, constatăm că ea lipseşte cu desăvârşire, poate şi din cauza incompatibilităţii între pregătirea profesională a Domniei Sale şi domeniul pentru care a fost învestit de PSD să-l administreze”, potrivit sursei citate.

De asemenea, liberalii precizează că Regia Naţională a Pădurilor administrează aproximativ 4,1 milioane ha de pădure, printre care şi 17 parcuri naţionale în care procesul de producţie este restricţionat.

„Unde este justeţea măsurilor administrative care să ducă la îmbunătăţirea activităţii întregului sector silvic, când, iată, problemele par a fi cu totul şi cu totul în altă parte? Nu aveţi curaj, domnule ministru, să abordaţi tranşant problematica gestionării pădurii acolo unde cu adevărat ar trebui acţionat, pentru că acolo apar ingerinţele factorului politic de care evoluţia dumneavoastră depinde efectiv. Este ştiut faptul că Regia Naţională a Pădurilor administrează aproximativ 4,1 milioane ha de pădure, din care 17.000 ha sunt păduri virgine şi cvasivirgine, 12 parcuri naţionale în suprafaţă de 307.461 ha şi 10 parcuri naturale în suprafaţă de 539.749 ha, în care procesul de producţie este restricţionat, ca urmare a rolului şi importanţei ecologice a acestora. Prin programele de investiţii dezvoltate, Romsilva este un contribuitor net la menţinerea biodiversităţii şi la stoparea deteriorării tuturor speciilor şi habitatelor naturale, susţinând în mod efectiv, prin sume considerabile din bugetul propriu, finanţarea tuturor proiectelor care duc la o îmbunătăţire măsurabilă a stării de conservare a ecosistemelor naturale”, prevede moţiunea.

PNL îi reproşează ministrului Apelor şi Pădurilor şi faptul că nu există preocupare din partea acestuia privind aprovizionarea populaţiei din mediul rural cu lemne de foc.

„Este inacceptabil, domnule ministru, să nu vedem ca prioritate în preocupările dumneavoastră guvernamentale aprovizionarea populaţiei din mediul rural cu lemn de foc. Se ştie că necesarul de lemn de foc este de aproximativ 7 milioane mc în fiecare an, din care Romsilva poate asigura până la 4,5 milioane mc (3 milioane mc din tăieri de îngrijire şi 1,5 milioane mc din lemn subţire fasonat mai mic de 24 cm). Diferenţa, însă, domnule ministru, de aproximativ 2,5 milioane mc trebuie asigurată de ceilalţi administratori sau deţinători de pădure din România. Aici ar fi trebuit să se vadă priceperea dumneavoastră administrativă şi, totodată, să se şi simtă acest lucru în politicile guvernamentale. Din păcate, aţi ales cea mai proastă soluţie. În prag de iarnă aţi decapitat conducerea Romsilva şi aţi creat din nou premisele unei crize a lemnului de foc”, susţin liberalii.

Moţiunea simplă va fi dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor, urmând să fie votată miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici