Camera Deputaţilor: Partidele vor putea să-şi cumpere sediile prin negociere directă

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, o propunere legislativă care permite partidelor să-şi achiziţioneze sediile în care au stat cu chirie trei luni, precum şi dependinţele aferente, la un preţ convenit prin negociere directă, şi nu la preţul de inventar, cum era până acum.

180 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor: Partidele vor putea să-şi cumpere sediile prin negociere directă

Camera Deputaţilor: Partidele vor putea să-şi cumpere sediile prin negociere directă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Partidele politice pot cumpăra în fiecare unitate administrativ-teritorială un singur spaţiu destinat sediului acestora, precum şi alte spaţii, extinderi, dependinţe, aferente spaţiilor achiziţionate, destinate sediilor partidelor politice, la un preţ care va fi convenit prin negociere directă între părţi", se precizează în propunerea legislativă.

Proiectul de lege prevede şi că, odată cu vânzarea spaţiului, se transmite către cumpărător şi dreptul de proprietate asupra cotei-părţi indivize pe teren aferente proprietăţii respective.

Legea valabilă în prezent prevede că partidele pot cumpăra un singur spaţiu, fără extinderi şi dependinţe, la valoarea de inventar a acestora.

Atât legea valabilă până în prezent, cât şi noua lege, prevăd că sediul care urmează a fi cumpărat trebuie să fi fost deţinut cu chirie cel puţin trei luni anterior intrării în vigoare a actului normativ.

În cadrul dezbaterilor generale, deputatul PDL Vasile Gherasim a precizat că preţul de pornire a negocierii directe se ia în calcul după catalogul notarilor, aceste preţuri fiind destul de consistente.

În replică, deputatul independent Daniel Oajdea a apreciat că legea e inoportună, el apreciind că preţul din catalogul notarilor este unul mult mai mic decât preţul de piaţă.

"Nu e normal să vindem partidelor sedii la preţ subvenţionat", a spus Oajdea.

Propunerea legislativă a fost votată pe articole, urmând să intre la votul final. Camera Deputaţilor este for decizional.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, ea având şi din partea Guvernului mai multe puncte de vedere negative. Cu toate acesta, a fost avizată favorabil de către Consiliul legislativ şi de către Comisia juridică a Camerei, dar şi de către Comisia pentru Administraţie publică a Camerei, cu amendamente.

Sesiunea de vot final programată pentru marţi a fost amânată la propunerea liderului grupului PDL, Mircea Toader, care a invocat faptul că deputaţii au întâlniri în grupul parlamentar, drept pentru care propunerea legislativă va intra la votul final în următoarea şedinţă a Camerei care are prevăzută şi vot final, cel mai probabil săptămâna viitoare, marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici