Camera nu a votat ridicarea imunităţii lui Stan, din lipsă de cvorum. Cazul intră în noul Parlament

Deputaţii nu au putut să se pronunţe, miercuri, pe solicitarea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, din lipsa cvorumului, preşedintele Camerei anunţând că raportul Comisiei juridice rămâne pe ordinea de zi a viitorului Parlament.

378 afișări
Imaginea articolului Camera nu a votat ridicarea imunităţii lui Stan, din lipsă de cvorum. Cazul intră în noul Parlament

Camera nu a votat ridicarea imunităţii lui Stan, din lipsă de cvorum; cazul intră în noul Parlament (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care urma să se discute solicitarea procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan nu s-a putut desfăşura, întrucât au fost prezenţi doar 103 deputaţi.

"Proiectul de hotărâre rămâne pe ordinea de zi a noului Parlament şi va fi introdus cu prioritate", a precizat Zgonea.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, anunţase că, dacă miercuri nu este cvorum la şedinţa de plen convocată pentru ridicarea imunităţii deputatului PSD Ion Stan, atunci acest subiect va intra cu prioritate pe ordinea de zi a viitorului Legislativ, fără a fi necesare alte documente de la MJ.

Zgonea a precizat că procedura în cazul Stan nu este afectată de încheierea actualei legislaturi, dacă nu se întruneşte cvorumul la şedinţa de miercuri.

El a explicat că, potrivit Regulamentului, proiectul de hotărâre în cazul Stan va intra cu prioritate pe ordinea de zi a viitorului Parlament.

Valeriu Zgonea a precizat că, dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu sunt necesare documente noi de la Ministerul Justiţiei, procedura de ridicare a imunităţii nefiind afectată de încheierea actualei legislaturi şi începerea celei noi.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, ca plenul să se reunească la ora 13.30 pentru a discuta ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Ion Stan, secretarul Biroului Georgian Pop precizând că speră să fie asigurat cvorumul.

"Sper ca cvorumul de şedinţă să fie asigurat, nu vă ascund faptul că sunt colegi actuali parlamentari care nu au mai candidat sau nu au obţinut un mandat, care ar putea să nu vină. Dar cred că o să fie cvorum şi cazul se va închide astăzi (miercuri - nr.r)", a precizat Georgian Pop, după şedinţa conducerii Camerei.

Întrebat ce se va întâmpla cu cazul Ion Stan dacă nu va fi cvorum, Pop a spus: "O să fim într-un nou mandat, probabil că o să fie o altă procedură".

El a adăugat că până pe 19 decembrie actualul Parlament este în funcţiune, iar începând din 20 decembrie intră viitorul Parlament şi orice parlamentar care depune jurământul beneficiază de toate drepturile şi dispoziţiile prevăzute de lege, a adăugat Pop.

Ion Stan a fost ales deputat şi în viitorul Legislativ.

Potrivit anchetatorilor, deputatul PSD Ion Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, "câte două milioane, de benzină", pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie, la rândul său Dima estimând că este vorba despre "un miliard, un miliard două sute".

Potrivit referatului trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care se solicită încuviinţarea arestării deputatului PSD Ion Stan, procurorii arată că parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunţătorului său.

În interceptări, Ion Stan îi solicită denunţătorului său să îl ajute financiar în campania electorală, acesta precizând procurorilor, de asemenea, că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleţi roşii care au fost împărţie în campania electorală pentru europarlamentare. În schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

În urma solicitării ministrului Justiţiei, Comisia Juridică a Camerei a avizat pozitiv cererea privind arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, însă această cameră legislativă nu s-a mai putut întruni pentru a da, la rândul său, un vot în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici