Campania electorală pentru alegerile locale 2020 a început în condiţii speciale generate de epidemia de coronavirus

  • Candidaţii la alegerile locale din acest an au intrat, de azi, 28 august, în campanie electorală
  • Clasica strângere de mână de pe stradă dintre candidaţi şi trecători este istorie
  • Grupurile care împart pliante sunt limitate la 6 persoane
  • Mitingurile electorale se pot ţine cu 20 de persoane în interior, 50 în aer liber
  • Pentru acţiunile door-to-door sunt permise două persoane
2448 afișări
Imaginea articolului Campania electorală pentru alegerile locale 2020 a început în condiţii speciale generate de epidemia de coronavirus

Campania electorală pentru alegerile locale 2020 a început în condiţii speciale generate de pandemia de coronavirus

Candidaţii la alegerile locale din acest an au intrat, de vineri dimineaţa, în campanie electorală, care se desfăşoară în pandemie. Ei au la dispoziţie 30 de zile pentru a-i convinge pe alegători că îi pot reprezenta ca primar, preşedinte de consiliu judeţean sau consilier local sau judeţean.

Potrivit legii, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor, 28 august 2020, şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, 26 septembrie 2020, la ora 7,00, urmând ca pe 27 septembrie să aibă loc alegerile locale.

Preşedintele Klaus Iohannis îndeamnă la responsabilitate în perioada campaniei electorale.

„Este pentru prima dată când, în România, scrutinul electoral şi campania aferentă se vor desfăşura în condiţii excepţionale, generate de epidemia de COVID-19. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putinţă. Obiectivul principal este acela de a organiza atât evenimentele din campania electorală, cât şi scrutinul propriu-zis, în condiţii de maximă siguranţă sanitară, pentru a proteja sănătatea oamenilor şi pentru a reduce riscul infectării participanţilor la procesul electoral. Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toţii un set de reguli şi măsuri venite tocmai să asigure un cadru optim de desfăşurare a acţiunilor electorale în condiţii speciale. Există precedente, sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în această pandemie, fără ca acest lucru să fi avut ulterior un impact negativ asupra numărului de infectări”, spune şeful statului..

Un discurs similar a avut, pe 12 august, şi premierul Ludovic Orban.

„Cei care candidează trebuie să fie un exemplu pentru comunitatea locală. Regulile pe care le vom folosi sunt reguli care au ca obiectiv protejarea sănătăţii cetăţenilor cu care interacţionează candidaţii şi echipele lor de susţinători pe perioada campaniei electorale”, spunea Orban.

Guvernul a stabilit abia joi măsurile de protecţie sanitară, cu o zi înaintea intrării în perioada de campanie electorală pentru alegerile locale.

Astfel, Executivul a stabilit că purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile în care se desfăşoară evenimente/ întruniri în cadrul campaniei electorale, indiferent dacă acestea se desfăşoară într-un spaţiu închis sau în aer liber, precum şi cu ocazia interacţiunii, pe stradă sau în cazul acţiunilor din uşă în uşă, între cetăţeni şi candidaţi/echipele de campanie electorală ale acestora”, prevede proiectul.

De asemenea, pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor/ întrunirilor în cadrul campaniei electorale, se instituie obligaţia organizatorilor de a respecta:

- efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile

- menţinerea distanţei fizice de minim 1 metru între participanţii la evenimente/întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă

- afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile

- limitarea numărului participanţilor la maxim 20, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis şi a duratei acestora la maximum 2 ore

- limitarea numărului participanţilor la maxim 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în aer liber

- limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6, în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă

- limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2, în cazul acţiunilor din uşă în uşă

- aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Potrivit legii, pe un panou electoral fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale care participă la alegeri în condiţiile prezentei legi ori candidat independent poate aplica un singur afiş electoral. Un afiş electoral nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă.

Iniţial, alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie, dar au fost amânate din cauza pandemiei generată de noul coronavirus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici