Care este strategia României în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei

În şedinţa Consiliului Suprem de Apărare al Ţării ce a avut loc miercuri, 26 ianuarie, s-au discutat şi o serie de măsuri importante pe care România le va lua pentru a gestiona situaţia actuală de conflict dintre Ucraina şi Rusia.

15300 afișări
Imaginea articolului Care este strategia României în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a subliniat în discursul său de la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare al Ţării că a susţinut şi continuă să susţină abordarea euroatlantică cu privire la actualul conflict dintre Ucraina şi Rusia. Acesta a precizat că dialogul diplomatic are un rol cheie în detensionarea situaţiei.

„Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situaţiei actuale şi este important ca acesta să continue. Discuţiile recente cu Federaţia Rusă, inclusiv cele din cadrul Consiliului NATO-Rusia, au permis prezentarea detaliată a abordării NATO faţă de situaţia de securitate actuală, insistând asupra obiectivului clar al dezescaladării”.

Iohannis a mai spus că deja a transmis mesaje clare către Rusia cu privire la modul în care acţionează statul condus de Putin în ultimii ani.

„Am transmis fără echivoc Federaţiei Ruse interesele de securitate şi îngrijorările noastre, aliate, faţă de conduita acesteia din ultimii ani, inclusiv din ultima perioadă. De asemenea, alături de aliaţii şi partenerii noştri, am transmis şi continuăm să transmitem mesaje clare, care să sublinieze ataşamentul nostru pentru apărarea principiilor fundamentale şi a valorilor spaţiului euroatlantic din care facem parte, precum şi a principiilor şi normelor de drept international”, spune liderul României.

Totuşi, Iohannis consideră că ţara noastră trebuie să fie pregătită şi pentru un posibil scenariu în care Rusia va refuza să continue calea dialogului. Astfel, preşedintele României militează pentru consolidarea prezenţei Aliate pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în ţara noastră, dar şi pentru găzduirea unei prezenţe Aliate crescută pe teritoriul nostru.

Pe lângă aceste măsuri, în declaraţia sa, Iohannis a mai precizat că Guvernul continuă să gestioneze eventualele intrări de refugiaţi pe teritoriul României, iar proiectele de lege cu privire la securitatea naţională vor fi urgentate.

„Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstituţional, pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiaţi pe teritoriul nostru şi pentru a fi pregătiţi să gestionăm efectele negative ale situaţiei de securitate în domeniile economic, energetic şi financiar-bancar.

De asemenea, vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea naţională cuprinse în Planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024”, a precizat preşedintele României.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici