Cazanciuc: Apelul la utilizarea procedurilor legale nu înseamnă în niciun caz ameninţare

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că este regretabil că membrii PNL nu au înţeles mesajul pe care l-a transmis în cursul zilei de luni, adăugând că apelul de utilizare a procedurilor legale "nu înseamnă în niciun caz ameninţare".

388 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Apelul la utilizarea procedurilor legale nu înseamnă în niciun caz ameninţare

Robert Cazanciuc (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a atras atenţia liderilor PNL, luni, în cadrul unui comunicat de presă, că organizarea unor "manifestări politice ilegale", care au scopul de a "împiedica exercitarea puterii" de către Parlament sau Guvern, poate atrage răspunderea penală.

În urma acestei afirmaţii, membrii Partidului Naţional Liberal au considerat că ministrul Justiţiei i-a ameninţat.

"Din păcate, nu au înţeles sensul declaraţiei mele. A fost un apel la raţiune şi respectarea procedurilor legale. Cred că domnul Blaga a citit corect acea declaraţie a mea şi a făcut un apel spunând că vor fi respectate procedurile legale, acela era spiritul declaraţiei mele. Pe de altă parte aş face un apel la cei din conducerea opoziţiei în special la cei care au studii juridice să nu confunde lucrurile. Apelul la utilizarea procedurilor legale nu înseamnă în niciun caz ameninţare. E destul de trist să vezi că oameni care se cred responsabili în statul român utilizează necunoaşterea legii ca armă politică", a spus Cazanciuc, prezent la conferinţa directorilor de sisteme penitenciare şi de probaţiune cu tema "Radicalizarea şi alte provocări strategice".

Întrebat dacă membrii PNL urmăresc căderea Guvernului, Cazanciuc a răspuns: "Sigur. PNL utilizează o acţiune a procurorilor pentru a cere demiterea Guvernului şi acest lucru este contrar intereselor României în momentul de faţă. Este o procedură în derulare sper să se clarifice lucrurile cât mai repede. Nu cred că va cădea Guvernul. Nu mi-am pus problema demisiei până în momentul de faţă, este cerută de o singură voce - Savu şi Gorghiu. O să reflectez la acest lucru să văd dacă mandatul meu a fost unul conform aşteptărilor sistemului, conform aşteptărilor clasei politice".

Ministrul Justiţiei a transmis, luni, un comunicat de presă prin intermediul biroului mass-media al Partidului Social Democrat, folosind antetul formaţiunii politice şi semnând cu funcţia pe care o deţine în cadrul Guvernului.

"Este împotriva tuturor angajamentelor asumate de România cu partenerii săi europeni şi transatlantici ca PNL să folosească justiţia pentru a-şi rezolva incapacitatea de a convinge populaţia şi membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent care să ajute România şi nicidecum să o întoarcă acolo unde se afla în anii 2009-2011", arăta ministrul în comunicatul de presă transmis luni.

În acelaşi context, Robert Cazanciuc cataloghează drept "contrar practicilor democratice constituţionale" faptul că PNL cere demiterea Guvernului.

"Ca ministru al Justiţiei mi se pare inadmisibil şi contrar practicilor democratice constituţionale ca PNL să folosească un act de procedură al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim şi a crea instabilitate politică majoră. (...) Atrag totodată atenţia liderilor PNL că organizarea de manifestări politice ilegale în scopul împiedicării exercitării puterii de către Parlament sau Guvern poate atrage răspunderea penală", mai notează Cazanciuc în comunicatul de presă.

Partidul Naţional Liberal a solicitat, prin liderii săi, de mai multe ori, în ultimele zile, demisia premierului Victor Ponta, ca urmare a faptului că acesta este urmărit penal de procurorii anticorupţie.

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, sâmbătă, că PNL îi va cere în fiecare zi demisia premierului Victor Ponta.

Gorghiu a spus că este un fapt fără precedent punerea sub acuzare a premierului în funcţie pentru fapte asimilate cu corupţia, ceea ce afectează România şi a constatat "cu stupoare" că Victor Ponta nici nu are de gând să demisioneze.

"Fiecare zi înseamnă capital pierdut. Îl întreb pe Victor Ponta cum poate să se adreseza înalţilor oficiali din afară, cum poate să ceară cetăţenilor şi societăţilor să nu facă evaziune fiscală cât timp el este pus sub acuzare pentru evaziune fiscală şi alte fapte de coruptie. PNL îi va cere în fiecare zi lui Victor Ponta să-şi dea demisia", a spus Gorghiu într-o conferinţă de presă.

În plus, prim-vicepreşedintele PNL Mihai Răzvan Ungureanu a spus, luni, că formaţiunea din care face parte îi cere demisia lui Victor Ponta şi "redesenarea întregii calităţi a puterii în Parlament şi în Executiv".

"Calitatea de urmărit penal pe care o are premierul ne aduce în situaţia de a solicita demisia domniei sale şi nu în ultimul rând redesemnarea întregii calităţi a puterii în Parlament şi în Executiv. Ne bucurăm că în după-amiaza târzie a acestei zile vom participa la consultările angajate de Administraţia Prezidenţială şi solicitate de preşedintele Româmniei, Klaus Iohannis, ne bucurăm că nu vom da ochi în ochi cu delegaţia PSD, condusă de domnul Ponta, de premierul penal al României", a declarat Ungureanu.

Pe de altă parte, Victor Ponta a spus că prin solicitările de demisie se doreşte crearea unei lovituri de stat.

"Justiţia nu înseamnă să reacţionezi la evenimente politice, încercând să elimini pe unul dintre liderii politici. Acuzarea mea are ca scop schimbarea Guvernului şi a majorităţii parlamentare. Conform tuturor definiţiilor, schimbarea unui guvern se face prin alegeri sau prin vot în Parlament. Orice altă metodă înseamnă lovitură de stat. Şi Guvernul pe care îl conduc şi toate guvernele viitoare trebuie să fie învestite şi să plece din funcţie doar prin metode democratice şi constituţionale. Nu mă consider o victimă, Mariana Rarinca este o victimă", a afirmat Ponta, arătâd că este un moment dificil pentru el, personal şi politic, dar că va trece peste acesta, aşa cum a trecut şi peste alte momente.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, solicitarea privind începerea urmăririi penale a premierului Ponta pentru conflict de interese, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor este dezbătut marţi, în şedinţa de plen a Camerei.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici