Cazanciuc (PSD) critică legea carantinării şi izolării, înainte de votul din Senat: O lege proastă care nu protejează pe nimeni

Legea carantinării şi izolării este una „proastă”, care nu protejează pe nimeni, a declarat, duminică, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. Acesta cere aviz de la CSM şi de la Ministerul Justiţiei pentru proiect, pentru că, spune el, încalcă nu doar Constituţia, ci şi practica CEDO

972 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc (PSD) critică legea carantinării şi izolării, înainte de votul din Senat: O lege proastă care nu protejează pe nimeni

Cazanciuc, despre legea carantinării: O lege proastă care nu protejează pe nimeni

Social-democratul Robert Cazanciuc spune, într-o conferinţă de presă, la sediul PSD, că proiectul elaborat de Guvernul Ludovic Orban este „un dezastru, o sumă de încălcări repetate ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, care, dacă s-ar adopta aşa cum a fost trimis, am avea o lege în contradicţie nu numai cu legea fundamentală a României - Constituţia -, dar şi cu practica CEDO şi a altor instanţe europene”.

După ce premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că „a ajuns la capătul răbdării”, pentru că Parlamentul nu dă vot final pe legea carantinării şi izolării, Cazanciuc i-a reamintit că s-a lucrat până la ora 23.00 noaptea şi până la 04.00 dimineaţa şi îl compară pe Orban cu un elev care nu a învăţat şi dă vina pe profesori săi că a picat examenul de Bacalaureat.

„E ca şi cum un elev care nu prea a învăţat în liceu, nu prea ştie să scrie, a dat Bacul acum şi dă vina pe profesori sau pe Comisia de examinare că a picat examenul. Aşa face Orban în momentul de faţă”, spune Cazanciuc.

Potrivit lui Cazanciuc, carantina, izolarea, spitalizarea, la care face referire legea, trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, ştiinţifice, de boală, însă în proiectul elaborat de Guvernul Orban nu există nici o garanţie că românii nu vor fi luaţi de pe stradă „pentru un singur strănut”.

„Semnele sugestive, aşa cum este formulat în proiectul Guvernului, nu reprezintă o dovadă clară, ştiinţifică. Să fie foarte clar: toată lumea este de acord că un bolnav contagios trebuie izolat, ajutat să nu răspândească boala. Dar modul în care se pune în practică această carantinare sau izolare face diferenţa dintre un regim democratic şi unul dictatorial. Îţi trebuie foarte mult tupeu să vii în Parlament cu asemenea proiect, după care tot tu să ţipi că nu este votat. Este a treia oară când Guvernul trimite Parlamentului în ultimul moment o lege foarte proastă, plină de greşeli şi care lasă loc abuzurilor. Această lege trebuie să reglementeze nu numai în cazul pandemiei de acum, dar şi în situaţii similare”, a mai spus Cazanciuc.

Şeful Senatului a mai spus că un alt exemplu pentru care legea nu poate trece de vot în forma actuală este că în cuprinsul ei nu este precizată perioada măsurilor.

„Proiectul lui Orban nu le garantează românilor că vor fi izolaţi sau spitalizaţi doar atâta timp cât este nevoie, nu pe perioadă nedeterminată, cum vrea domnul Orban. Confiscarea şi distrugerea bunurilor unor persoane izolate, carantinate trebuie aplicată în scopul decontaminării, proporţional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale. Proiectul lui Orban nu prevede nici în acest caz niciuna dintre aceste garanţii. E ca şi cum funcţionarul ar dispune pentru maşina fiecăruia dintre noi pentru un an de zile, pentru că aşa crede el”, potrivit preşedintelui interimar al Senatului.

O altă problemă identificată în proiectul Guvernului ţine de contestarea restrângerii de drepturi.

„Curtea Constituţională a spus foarte clar în această privinţă că trebuie să existe reglementat detaliat procedura aplicabilă pentru luarea măsurii şi contestarea măsurii. Proiectul lui Orban nu conţine nicio garanţie că românii nu vor depinde de semnătura unui funcţionar”, a mai spus social-democratul.

În această privinţă, Senatul a cerut Guvernului ca până luni să ofere o fundamentare din practica europeană, despre cum este situaţia în Germania, Austria, Spania sau Italia în privinţa internării obligatorii şi pe detaşarea obligatorie a medicilor.

„Este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător. Legea trebuie să fie clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat. Să nu dea naştere la abuzuri. Noi trebuie să explicăm oamenilor că este o situaţie de risc şi trebuie să luăm măsuri ferme, dar trebuie să ne asigurăm că măsurile luate sunt respectate de toţi. Adică legea nu e doar pentru fraieri. O lege proastă nu protejează pe nimeni. O lege proastă pune în pericol pe toată lumea. Interesul nostru este să avem o lege cât mai bună şi cât mai repede posibil”, a spus Cazanciuc.

Acesta a precizat, că proiectul, aşa cum a ajuns la Senat, nu are avizul CSM şi nu ştie dacă Ministerul Justiţiei a avizat proiectul.

„Eu nu cred, pentru că el în mod cert vine în contradicţie cu legea fundamentală. Părerea mea este că MJ nu a avizat un asemenea proiect, CSM nu a avizat în mod cert pentru că nu a avut un asemenea proiect de lege”, a mai spus preşedintele interimar al Senatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici