Cazul Romatsa. Guvernul alocă peste 900 de milioane de lei pentru plata către fraţii Micula

Cazul Romatsa. Guvernul a luat decizia de a aloca, în şedinţa de vineri dimineaţă, 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care vor fi folosiţi pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curţii de Arbitraj Internaţională către fraţii Micula, pentru a rezolva situaţia Romatsa.

3480 afișări
Imaginea articolului Cazul Romatsa. Guvernul alocă peste 900 de milioane de lei pentru plata către fraţii Micula

Cazul Romatsa. Guvernul alocă peste 900 de milioane de lei pentru plata către fraţii Micula.

Astfel, Guvernul a emis o Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice pe anul 2019.

"Bugetul Ministerului Finanţelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plăţii, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunţată de Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii. (Cauza Micula)", arată ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri dimineaţă, că situaţia de la Romatsa este una „extrem de gravă”, iar compania este în pericol să nu mai poată furniza serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare, după decizia instanţei din Belgia în cazul fraţilor Micula.

Premierul a spus că executorul judecătoresc încearcă să obţină bani din activele statului, respectiv de la companii precum Nuclearelectrica, Romgaz şi Hidroelectrica.

"A doua problemă majoră pe care o avem este apariţia unui titlu executoriu în România, în baza căruia practic au început să fie atacate conturile Ministerului Finanţelor, din fericire a fost suspendată executarea, dar au fost atacate companii profitabile ale statului român, Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica şi alte companii. Normal, executorul judecătoresc încearcă să obţină banii, de oriunde poate obţine bani de la statul român în baza titlului executoriu, şi se îndreaptă spre activele statului român. Gândiţi-va că este posibilă o situaţie în care să poată să execute o companie românească, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica sau Romgaz, toate implicate în nişte proiecte extrem de importante şi strategice pentru statul român, şi pur şi simplu să oblige vânzarea de acţiuni şi recuperarea banilor din vânzarea de acţiuni", a declarat Orban.

Acesta a mai afirmat că în cazul în care acţiunile companiilor de stat se vând în cadrul unei executări, valoarea acestora scade iar statul român pierde bani.

"Întotdeauna când se vând acţiuni în cursul unei executări valoarea acţiunilor scade, statul va pierde din ponderea pe care o deţine la aceste companii, pierzând practic acţiunile vândute la preţuri mult mai mici decât valoarea, scade valoarea de piaţă a companiei şi perturbările pentru activitatea companiilor sunt extrem de grave şi pot afecta toate proiectele de investiţii, inclusiv capacitatea companiei de completivitate şi capacitatea companiei de a-şi menţine profitabilitatea. Din acest motiv am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România", a spus premierul.

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian, Romatsa, nu mai primeşte contravaloarea serviciilor de trafic aerian de la Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigării Aeriene - Eurocontrol, iar fondurile mai ajung pentru circa o săptămână.

 

Recent surse din Romatsa anunţau că administraţia serviciilor de trafic aerian riscă să rămână fără bani pentru plata salariilor controlorilor de trafic aerian, din 15 decembrie.

Conturile Romatsa au fost poprite în contextul în care fraţii Ioan şi Viorel Micula, investitori suedezi, au câştigat un proces împotriva statului român. Datoria este de aproape 400 de milioane de euro. Speţa priveşte un şir de procese în care statul român a fost acţionat în instanţe internaţionale de către de Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.

Fraţii Micula au pus sechestru şi pe 22% din acţiunile Nuclearelectrica, precum şi pe 58% din acţiunile Compet. Executările silite au fost suspendate provizoriu, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării formulate de Ministerul Finanţelor Publice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici