CC a respins cele trei contestaţii privind alegerile prezidenţiale

Curtea Constituţionale a respins, luni, cele trei contestaţii ale Partidului Social Democrat şi ale Partidul Conservator privind desfăşurarea alegerilor prezidenţiale.

35 afișări
Imaginea articolului CC a respins cele trei contestaţii privind alegerile prezidenţiale

CC a respins cererea PSD de anulare a alegerilor din 6 decembrie

"În şedinţa din data de 14 decembrie 2009, Curtea Constituţională, în temeiul art.146 lit.f) din Constituţie, art.2 alin.(2) şi art. 24 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi al art.37 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu unanimitate de voturi, s-a pronunţat după cum urmează:

- prin Hotărârea nr. 39 din 14 decembrie 2009, a respins cererea de anulare a alegerilor desfăşurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie 2009 pentru funcţia de Preşedinte al României, formulată de Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator;

- prin Hotărârea nr.40 din 14 decembrie 2009, a respins ca inadmisibile sesizările formulate de Alianţa PSD+PC, Organizaţia judeţeană Caraş-Severin, înregistrate la Biroul Electoral Central şi transmise spre soluţionare Curţii Constituţionale;

- prin Hotărârea nr.41 din 14 decembrie 2009, a respins ca inadmisibilă contestaţia formulată de Alianţa PSD+PC - Arad.

Hotărârile sunt definitive şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", informează Biroul de presă al CC.

De asemenea, hotărârile se afişează pe pagina de Internet a Curţii Constituţionale, la adresa www.ccr.ro, rubrica Alegeri prezidenţiale 2009.

PSD a reclamat Curţii Constituţionale fraudarea alegerilor prezidenţiale, solicitând anularea scrutinului din 6 decembrie.

Vineri, în urma analizării documentelor depuse de PSD, Curtea Constituţională a solicitat BEC reexaminarea buletinelor de vot nule şi renumărarea acestora.

BEC a constatat că din buletinele de vot declarate nule un număr de 2.247 sunt valabil exprimate, dintre acestea 1.260 fiind în favoarea lui Traian Băsescu, iar 987 de voturi fiind pentru Mircea Geoană, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, după finalizarea reexaminării.

Potrivit lui Muhuleţ, din cele 863 de buletine de vot declarate nule în secţiile de votare din străinătate la al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, membrii Biroului Electoral pentru secţiile din străinătate au predat la Biroul Electoral Central 861 de buletine de vot nule.

În urma verificării, membrii BEC a constatat că 91 dintre acestea erau buletine de vot valabil exprimate pentru Traian Băsescu şi 19 pentru Mircea Geoană.

Verificarea şi renumărarea buletinelor de vot declarate nule s-a făcut la sediul BEC, în Bucureşti, începând de vineri seară. Decizia a fost adoptată vineri după-amiază de membrii BEC, după ce Biroul a primit precizări din partea Curţii Constituţionale. Curtea a arătat că este de competenţa BEC să stabilească modul în care se organizează renumărarea buletinelor de vot declarate nule.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici