CCR a decis: Modificarea dării în plată cu „impreviziuni" pentru plata creditului, parţial neconstituţională

CCR a decis, miercuri, că modificările aduse de Parlament Legii dării în plată sunt parţial neconsituţionale. Proiectul de lege prevede că este o impreviziune la plata creditului situaţia în care moneda naţională se devalorizează cu mai mult de 20% în raport cu moneda în care a fost contractat.

555 afișări
Imaginea articolului CCR a decis: Modificarea dării în plată cu „impreviziuni" pentru plata creditului, parţial neconstituţională

CCR a decis: Modificarea dării în plată cu „impreviziuni" pentru plata creditului, parţial neconstituţională

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.2 [cu referire la art.4 alin.(11)], pct.3 [cu referire la art.4 alin.(3) şi (4)], pct.6 [cu referire la art.7 alin.(11)], pct.8 [cu referire la art.7 alin.(51)] şi pct.9 [cu referire la art.8 alin.(5) teza a doua] din Legea pentru modificarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite sunt neconstituţionale", arată decizia CCR, potrivit unui comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

Astfel sunt considerate neconstituţionale prevederile prin care "se consideră întotdeauna că există impreviziune: (a) în cazul în care cursul de schimb al monedei creditului a depăşit cu cel puţin 20% nivelul cursului din data contractării creditului; b) în cazul în care gradul de îndatorare al debitorului a depăşit cu cel puţin 20% nivelul maxim al gradului de îndatorare stabilit de BNR; (c) în cazul în care debitorul a fost executat silit prin vânzarea imobilului cu destinaţia de locuinţă".

De asemenea, este neconstituţională şi prevederea: "Pe perioada cât notificarea de dare în plată a fost efectivă, atât ratele cât şi dobânzile şi penalităţile, vor putea fi pretinse de la debitor doar dacă creditorul probează că acesta a fost de rea-credinţă".

Judecătorii au respins obiecţia de neconstituţionalitate privind "dispoziţiile articolului unic pct.2 [cu referire la art.4 alin.(13)] şi pct.7 [cu referire la art.7 alin.(4)] din Legea pentru modificarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite sunt constituţionale în raport cu criticile formulate".

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Pe 26 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de Lege pentru modificarea Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Actul normativ a fost sesizat la CCR, pe 4 iulie, de 91 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale PNL şi USR.

Iniţiatorul legii este senatorul Daniel Zamfir.

Proiectul mai prevede că un judecător poate identifica şi alte cazuri de impreviziune.

De asemenea, este interzisă introducerea în biroul de credite a persoanelor care au beneficiat de lege, iar "reaua credinţă" a debitorului trebuie probată de bancă, nu invocată.

Prin urmare, după decizia CCR de miercuri, proiectul se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu hotărârea judecătorilor Curţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici