CCR a transmis, miercuri, Parlamentului Hotărârea prin care a validat referendumul pe justiţie

Curtea Constituţională a transmis Camerei Deputaţilor şi Senatului hotărârea prin care a validat rezultatele referendumului pe justiţie şi respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 26 mai.

168 afișări
Imaginea articolului CCR a transmis, miercuri, Parlamentului Hotărârea prin care a validat referendumul pe justiţie

CCR a transmis, miercuri, Parlamentului Hotărârea prin care a validat referendumul pe justiţie

„Curtea Constituţională a României a transmis, miercuri, 17 iulie 2019, Camerei Deputaţilor şi Senatului Hotărârea nr.2 din 27 iunie 2019 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 şi la confirmarea rezultatelor acestuia. Potrivit art.47 alin.(3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, „Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună”, a transmis instituţia, într-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

Pe 27 iunie, Curtea Constituţională a României a validat referendumul pe justiţie şi a respins cele cinci contestaţii.

„Conexând cauzele, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi:

1. A respins contestaţiile formulate cu privire la referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019;

2. A constatat respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019;

3. A constatat că referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019 este valabil;

4. A confirmat rezultatele referendumului naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019, constatând că majoritatea participanţilor la vot, care au exprimat opţiuni valabile, a ales la ambele întrebări răspunsul afirmativ;

5. A constatat că referendumul cu privire la probleme de interes naţional iniţiat de Preşedintele României în temeiul art.90 din Constituţie este consultativ. Hotărârea este definitivă şi general obligatorie”, a transmis Curtea Constituţională pe 27 iunie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că referendumul de revizuire a Constituţiei, pentru a pune în aplicare rezultatele referendumului din 26 mai, poate fi organizat în acelaşi timp cu primul sau al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

În replică, PSD a anunţat că vrea ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei,de punere în aplicare rezultatele referendumului din 26 mai, să fe organizat mai devreme decât a anunţat preşedintele. Partidul de guvernare spune că data va fi stabilită după deschiderea noii sesiuni parlamentare.

Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate, joi, proiectul de lege al PNL şi USR care vizează revizuirea Constituţiei, precum şi iniţiativa legislativă a PSD-ALDE care prevede tot revizuirea Legii fundamentale.

PNL şi USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituţiei prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluşi de la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă.

Pe 2 iulie, coaliţia PSD-ALDE a depus, la Camera Deputaţilor, proiectul pentru revizuirea Legii fundamentale, care prevede interdicţia de a deţine funcţii publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar şi extinderea dreptului de a sesiza CCR în privinţa ordonanţelor de urgenţă.

Taguri:
ccr,
referendum,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici