CCR: Comasarea alegerilor parlamentare şi locale determină încălcarea dreptului de a fi ales

Organizarea alegerilor locale şi parlamentare la aceeaşi dată determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de articolul 37 din Constituţie, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei privind neconstituţionalitatea Legii de comasare a alegerilor locale şi parlamentare.

196 afișări
Imaginea articolului CCR: Comasarea alegerilor parlamentare şi locale determină încălcarea dreptului de a fi ales

CCR: Comasarea alegerilor parlamentare şi locale determină încălcarea dreptului de a fi ales (Imagine: Alin Matei/Arhiva Mediafax Foto)

"Aceasta întrucât există situaţii în care un candidat care nu a câştigat un mandat de ales local (primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean) să-şi exprime dorinţa de a participa la alegerile naţionale pentru un mandat de parlamentar, lucru perfect posibil, dar numai în cazul unor alegeri care se desfăşoară la date diferite. Or, legea criticată prevede că în cazul organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Parlament la aceeaşi dată cu alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator şi nici pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi pentru un mandat de deputat sau de senator", menţionează Curtea în motivare.

Astfel, CCR consideră că sunt încălcate articolul 1, alineatul 5 din Constituţie, privitor la obligaţia de respectare a acesteia, a supremaţiei sale şi a legilor şi articolul 37 privind dreptul de a fi ales, interpretate în concordanţă cu prevederile art.21 alin.(3) din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, art.25 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, art.3 din Protocolul nr.1 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în această materie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici