CCR, în cazul lui Iordache: Curtea nu are competenţa de a verifica buna reputaţie profesională

  • CCR precizează că a respins sesizările PNL şi USR în cazul alegerii lui Florin Iordache şi George Dircă la Consiliul Legislativ
  • Curtea a reţinut, în esenţă, hotărârile care au fost adoptate cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi (simplă).
423 afișări
Imaginea articolului CCR, în cazul lui Iordache: Curtea nu are competenţa de a verifica buna reputaţie profesională

CCR, în cazul lui Iordache: Curtea nu are competenţa de a verifica buna reputaţie profesională

„A respins, ca neîntemeiate, sesizările de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.29/2020 privind numirea domnului Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, sesizări formulate de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România din Camera Deputaţilor şi, respectiv, liderul Grupului Parlamentar al Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor. A respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.30/2020 privind numirea domnului George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ, sesizare formulată de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România din Camera Deputaţilor”, transmite Curtea Constituţională.

Curtea a reţinut, în esenţă, hotărârile care au fost adoptate cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi (simplă).

„Faţă de criticile de neconstituţionalitate aduse Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020, Curtea a stabilit, în conformitate cu jurisprudenţa sa constată, că nu are competenţa de a verifica îndeplinirea condiţiei subiective referitoare la buna reputaţie profesională, această competenţă exclusivă şi discreţionară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie. Totodată, Curtea a reţinut că procedura de numire a preşedintelui Consiliului Legislativ cunoaşte doar două etape: data adoptării hotărârii de numire şi data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite în funcţia menţionată trebuie să înceteze la momentul depunerii jurământului, dată care semnifică preluarea funcţiei şi a atribuţiilor aferente acesteia”, anunţă CCR.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ccr,
iordache,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici