CCR: Transformarea Institutului Levantului (condus de Emil Constantinescu), în instituţie publică autonomă, neconstituţională

Legea prin care Institutul Levantului devine instituţie publică de specialitate autonomă este neconstituţională, a stabilit, miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR), admiţând sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

710 afișări
Imaginea articolului CCR: Transformarea Institutului Levantului (condus de Emil Constantinescu), în instituţie publică autonomă, neconstituţională

CCR: Transformarea Institutului Levantului, condus de Emil Constantinescu, în instituţie publică autonomă, neconstituţională

Curtea Constituţională a admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de preşedintele Klaus Iohannis şi a constatat că atât Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, cât şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în martie, la CCR, o sesizare de neconstituţionalitate asupra OUG privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, condus de fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Iohannis afirma că această lege contravine unor norme şi principii constituţionale. Unul dintre motive ar fi faptul că nu se justifica urgenţa adoptării unui astfel de act normativ prin OUG.

CCR a explicat miercuri, după ce a admis obiecţia de neconstituţionalitate, că în cuprinsul preambulului OUG nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, Guvernul nu a justificat adoptarea actului normativ în regimul derogator prevăzut de art.115 alin.(4) din Constituţie, ci s-a limitat la a expune argumente care demonstrează necesitatea reglementării.

„Având în vedere că viciul de neconstituţionalitate astfel constatat nu poate fi acoperit prin aprobarea de către Parlament a ordonanţei respective, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă neconstituţională este ea însăşi neconstituţională”, arată CCR.

USR a propus desfiinţarea Institutului Levantului

În luna februarie 2020, Uniunea Salvaţi România a depus o propunere legislativă de desfiinţare a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului (ISACCL), ”înfiinţat în 2017, în timpul guvernării PSD, la solicitarea expresă a fostului preşedinte Emil Constantinescu, actualul conducător al ISACCL”.

Fostul preşedinte a apărat Institutul, arătând că este cea mai importantă iniţiativă pe care a lansat-o a fost transferarea către România a iniţiativei Levantul. 

„Am dorit să transfer României, prin Parlamentul României, iniţiativa Levant pentru pace globală. Este cea mai importantă iniţiativă pe plan mondial pe care am lansat-o în calitate de preşedinte al Academiei Diplomaţiei Culturale din Berlin", declara pentru Mediafax Emil Constantinescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici