Ce au în comun un fost ofiţer SRI şi Radu Mazăre? „Povestea fără sfârşit” a condamnaţilor români care au fugit din ţară ca să scape de închisoare

  • Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, a fugit din ţară cu o zi înainte să fie condamnat definitiv.
  • Alţi condamnaţi celebri care au fugit de gratii sunt Puiu Popoviciu, Alina Bica, Elena Udrea sau Radu Mazăre.
  • Poliţistul de frontieră le-a urat tuturor „drum bun” pentru că nu aceştia nu aveau interdicţia să părăsească ţara.
2763 afișări
Imaginea articolului Ce au în comun un fost ofiţer SRI şi Radu Mazăre? „Povestea fără sfârşit” a condamnaţilor români care au fugit din ţară ca să scape de închisoare

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, a fugit de închisoare. Foto: Andreea Alexandru

A devenit deja un trend ca fix înainte de o condamnare definitivă, inculpaţii celebri ai României să fugă din ţară. Despre unii ştim unde se află, dar alţii sunt încă de negăsit.

Ultimul înscris pe lista lungă a fugarilor români este fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, condamnat la 3 ani şi 10 luni cu executare. Fix cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei Dragomir a ieşit din ţară, cu maşina, pe la frontiera din vestul ţării. Sursele MEDIAFAX spun că el s-ar afla în Europa cu soţia, condamnată şi ea, dar cu suspendare.

Nu este singurul: Elena Udrea şi Alina Bica au fugit în Costa Rica înainte de condamnări. Udrea s-a întors, însă este în libertate acum, în timp ce Alina Bica este în continuare urmărită.

Radu Mazăre a fost, mult timp, pe prima pagină a ziarelor. El a fugit în Madagascar, dar a fost prins şi extrădat. Fostul primar al Constanţei este acum închis la Rahova, unde execută o pedeapsă de 9 ani de închisoare.

Alte capete celebre de „afiş” dar neîncarcerate încă

Puiu Popoviciu, Sebastian Ghiţă şi Dragoş Săvulescu. Şi ei au fugit de dreptatea din România, pe care o consideră strâmbă. Chiar şi familia Cosma a aşteptat pronunţarea în Italia, dar a avut noroc: dosarul a fost trimis la rejudecare. Culmea este că ei nu au putut fi opriţi la graniţă pentru că poliţistul nu a avut motive.

Poliţistul de Frontieră îi verifică actul de identitate, îl scanează, verifică baza de date dacă pentru persoana respectivă există vreo interdicţie, constată că nu există nicio interdicţie, îl salută frumos şi îi urează drum bun”, explică liderul sindicatului poliţiştilor EUROPOL, Cosmin Andreica.

Liderul sindicatului poliţiştilor EUROPOL mai spune că situaţia este una dificilă, deoarece tot în sarcina agenţilor cade şi urmărirea lor după ce primesc mandatul şi după ce condamnaţii părăsesc ţara. „În momentul în care se prezintă la punctul de trecere a Frontierei - fie că vorbim despre frontiera terestră, fie că vorbim despre cea aeriană, poliţistul de frontieră trebuie să aibă un motiv temeinic prevăzut de lege prin care să interzică ieşirea din ţară. În cazul acestei persoane, nu a existat niciun fel de măsură preventivă în aşa fel încât să i se interzică ieşirea din ţară.

Care sunt soluţiile?

Liderul EUROPOL consideră că ar trebui măsuri preventive mai aspre în astfel de dosare.„Este vorba de percepţia pe care o au magistraţii atunci când au astfel de dosare. În situaţia în care vorbim despre persoane care au creat prejudicii importante, despre fapte săvârşite de către „gulerele albe” din societate, este clar că ar trebui să vorbim despre măsuri preventive şi asiguratorii mult mai mult decât în alte situaţii”, a mai punctat poliţistul. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici