Ce poate face România cu miliardele de euro primite de la UE pentru salvarea economiei? Comisarul Adina Vălean: „Aproape orice are nevoie”

  • Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat într-un interviu pentru Hotnews ce poate face România cu banii primiţi de la Comisia Europeană drept ajutor pentru redresarea economică după criza COVID-19.
760 afișări
Imaginea articolului Ce poate face România cu miliardele de euro primite de la UE pentru salvarea economiei? Comisarul Adina Vălean: „Aproape orice are nevoie”

Ce poate face România cu miliardele de euro primite de la UE pentru salvarea economiei? Comisarul Adina Vălean: „Aproape orice are nevoie”

Comisia Europeană a propus ieri un plan de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, bani cu care vor fi ajutate statele afectate de pandemia de coronavirus. Ţările membre vor primi atât granturi (sume nerambursabile), cât şi împrumuturi.

România face parte dintre ţările din estul Europei care ar putea primi cei mai mulţi bani: 33 de miliarde de euro în total. Finanţarea va fi direcţionată cu ajutorul programelor UE şi rambursată pe o perioadă lungă de timp în viitoarele bugete UE, nu înainte de 2028 şi nu mai târziu de 2058.

Ce trebuie să facă România cu cele 19,6 miliarde de euro pe care le va primi sub formă de granturi?

Aproape orice are nevoie să facă, spune comisarul european Adina Vălean. România poate decide să direcţioneze un număr de miliarde către proiectele de autostrăzi fără finanţare asigurată, către noi spitale sau dotarea acestora, către educaţie – construirea de şcoli, dar şi digitalizarea sistemului de educaţie. De asemenea, poate investi în digitalizarea serviciilor administrative, dar şi în lucruri încă urgente pentru noi – reţelele de apă şi canal, extinderea reţelelor de gaz.

Un exemplu concret este autostrada Comarnic – Braşov pentru care fondurile de coeziune acum la dispoziţia noastră nu sunt suficiente poate fi demarată în baza acestei finanţări.

Ce poate să facă România cu împrumuturile de 11,5 miliarde? Pentru ce sunt aceşti bani?

România nu e obligată să se împrumute, dar o poate face, desigur, în condiţii foarte avantajoase. Răspunsul e acelaşi ca în cazul granturilor.România trebuie să pregătească un plan naţional, până în aprilie, în conformitate cu raportul de ţară, cu proiecte concrete, care vor trebui să respecte priorităţile politicilor europene. Interviul integral.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici