Ce prevăd modificările la statutul PSD care vor fi adoptate, sâmbătă, în Congresul extraordinar al partidului

Social-democraţii vor aproba, prin vot deschis cu ridicarea mâinii, modificări la statutul partidului în Congresul PSD. Schimbările vizează modificarea alegerii, revocării preşedintelui PSD, prin vot secret, în Congres şi regulamentul pentru desemnarea candidatuui formaţiunii la prezidenţiale.

522 afișări
Imaginea articolului Ce prevăd modificările la statutul PSD care vor fi adoptate, sâmbătă, în Congresul extraordinar al partidului

Ce prevăd modificările la statutul PSD care vor fi adoptate, sâmbătă, în Congres

„Comisia de modificare a statutului PSD, aprobată prin Hotărârea Comitetului Executiv Naţional al PSD, din data de 13 iunie 2019, propune Congresului extraordinar al PSD, următoarele:

1. Se modifică Articolul 119, alineatul 3, cu privire la alegerea preşedintelui PSD, care va avea următoarea formulare: „alege preşedintele PSD, potrivit legii;”

2. Se modifică Articolul 119, alineatul 4, cu privire la desemnarea candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României, care va avea următoarea formulare „desemnează candidatul susţinut de PSD la funcţia de Preşedinte al României;”

3. Se modifică Articolul 122, alineatul 2, cu privire la procedura de alegere a preşedintelui PSD, care va avea următoarea formulare: „preşedintele PSD este ales sau revocat, prin vot secret, de către Congresul Partidului Social Democrat.”

4. Se abrogă alineatele 20 şi 21 din articolul 142 privind Regulamentul de organizare a alegerilor interne pentru funcţia de preşedinte al partidului, respectiv Regulamentul de organizare a scrutinului intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României.

5. Se abrogă alineatele 16 şi 17 din articolul 145 cu referire la aprobarea de către Comitetul Executiv Naţional a Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al partidului, respectiv elaborarea şi propunerea spre aprobare Comitetului Executiv Naţional a Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României”, arată modificările aduse statului PSD.

Ce prevede statutul actual al social-democraţilor

În forma actuală statutul PSD precizează la articolul 119, alineatul 3 că: Congresul PSD „validează alegerile interne pentru Preşedintele PSD, desfăşurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional”.

De asemenea acelaşi articol prevede la alineatul 4 că Congresul „validează scrutinul electoral intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României, desfăşurat în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcţia de Preşedinte al României, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional”.

Articolul 122 alineatul 2 stipulează că „Preşedintele PSD este ales sau revocat de către toţi membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfăşurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional”.

Cât despre articolele propuse pentru abrogare acestea prevăd în prezent că:

Articolul 142 - „20. aprobă Regulamentul de organizare a alegerilor interne pentru funcţia de Preşedinte al partidului; 21. aprobă Regulamentul de organizare a scrutinului intern pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcţia de Preşedinte al României”.

Articolul 145 - „16. elaborează şi propune spre aprobare Comitetului Executiv Naţional Regulamentul de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului; 17. elaborează şi propune spre aprobare Comitetului Executiv Naţional Regulamentul de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcţia de Preşedinte al României”.

Congresul PSD este în desfăşurare la Sala Palatului, sâmbătă. Social-democraţii vor alege, prin vot secret, preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al PSD.

Taguri:
statut,
psd,
congres

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici