Ce scrie agenţia France Presse despre Victor Ponta, noul premier desemnat

Liderul opoziţiei române de stânga Victor Ponta, desemnat vineri prim-ministru de către preşedintele Traian Băsescu, este un lup tânăr al politicii care are ambiţia de a intra în cursa celor mari, relatează AFP.

1100 afișări
Imaginea articolului Ce scrie agenţia France Presse despre Victor Ponta, noul premier desemnat

Victor Ponta (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

De formaţiune jurist şi procuror până în 2001, Victon Ponta este la vârsta de 39 de ani unul dintre cei mai tineri deputaţi ai României şi liderul Partidului social-democrat (PSD) de doi ani.

Din această poziţie el a format în februarie 2011 împreună cu preşedintele Partidului naţional liberal (PNL), Crin Antonescu, Uniunea social-liberală (USL), o alianţă politică ce şi-a desemnat ca principal obiectiv îndepărtarea de la putere a preşedintelui Băsescu.

Ponta, care vorbeşte fluent engleza şi franceza, a ocupat de două ori pentru scurt timp funcţia de ministru, înzestrat cu Controlul programelor europene în 2004 iar apoi cu Relaţiile cu Parlamentul în 2008.

În plan economic, acesta a criticat programul de privatizări lansat de guvernul demis de centru-dreapta, însă a asigurat că va respecta liniile mari ale acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană semnat în martie 2011.

"Este o persoană care ascultă, care are 11 ani de carieră politică şi care nu ia decizii impulsive", a declarat pentru AFP analistul politic Andrei Ţăranu.

"El va conduce un guvern de coaliţie şi va trebui să facă faţă până la alegerile legislative din noiembrie orgoliilor şi ambiţiilor electorale a două alte partide" membre USL, a adăugat acesta.

Cu aerul său de elev model, îşi face cunoscută admiraţia pentru revoluţionarul bolivian Che Guevara şi se declară un "om de stânga pur şi dur".

Considerat a fi mai moderat decât colegul său liberal Antonescu, el a surprins cu toate acestea opinia publică în ultimele luni prin declaraţii considerate "şocante" de către presă.

Înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze, el l-a descris pe blogul personal pe preşedintele Nicolas Sarkozy ca fiind un "simbol al omului politic demagog, populist fără limite, lipsit complet de valori şi de scrupule, susţinând concepţii foarte autoritare şi antidemocratice, un bufon ce seamănă cu Băsescu".

El a comparat de asemenea administraţia Băsescu cu un "regim fascist" unde "instituţiile statului sunt anihilate şi opozanţii politici şi patronii de presă sunt victime ale şantajului".

Ponta, care joacă cu plăcere basket şi participă la raliuri, este căsătorit şi are doi copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici