Ce spun social-democraţii despre spitalul care se construieşte în China. Viorica Dăncilă: Nu putem compara puterea financiară a Chinei cu cea a României

Fostul premier Viorica Dăncilă a declarat, pentru MEDIAFAX, în condiţiile în care China a anunţat că va construi un spital în şase zile, că autorităţile chineze fac această construcţie din fonduri proprii, lucru care este mai uşor decât dacă ar fi realizat pe fonduri europene. La rândul său, fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea a precizat, pentru MEDIAFAX, că „guvernul chinez are în plus faţă de noi totalitarismul”.

5945 afișări
Imaginea articolului Ce spun social-democraţii despre spitalul care se construieşte în China. Viorica Dăncilă: Nu putem compara puterea financiară a Chinei cu cea a României

Ce spun social democraţii despre spitalul care se construieşte în China. Viorica Dăncilă: Nu putem compara puterea financiară a Chinei cu cea a României

„China face acest spital pe fondurile proprii. Eu cred că un spital făcut din fondurile proprii se poate realiza mult mai repede decât un spital făcut din fonduri europene, unde ştim că trebuie îndeplinite anumite condiţii, care necesită timp.În al doilea rând cred că nu putem compara puterea financiară a Chinei cu puterea financiară a României, dar eu cred că trebuie să luăm exemple de bune practici şi să vedem cum le putem implementa şi în România”, a declarat, pentru MEDIAFAX,fostul şef al Executivului Viorica Dăncilă. 
 
Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că Executivul chinez are avantajul totalitarismului, care se concretizează în lipsa achiziţiilor publice. 
“Guvernul Chinez are în plus faţă de noi totalitarismul. Acolo nu există achiziii publice, nu există SICAP-ul. Până la urmă aici ne împiedicăm. Este cu totul şi cu totul altceva şi nu cred că putem face comparaţii din acest punct de vedere. Noi suntem ţară membră a Uniunii Europene şi trebuie să respectăm nişte reguli. Pe de altă parte, nu este normal ca în 30 de ani să nu fi construit niciun spital. Eu sunt mulţumită ce ceea ce s-a întâmplat în timpul mandatului meu, am predat studii de fezabilitate, s-au semnat cereri de finanţare, pe baza muncii efectuate de angajaţii ministerului din mandatul meu, dar în 30 de ani este anormal să nu ai un spital nou construit”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorina Pintea. 
 
Social-democraţii au promis, prin programului de guvernare în 2016, realizarea a opt spitale regionale. 
 
La începutului anului, Ministerul Sănătăţii, condus acum de Victor Costache, abia a lansat, pe platformele electronice SICAP şi JOUE, procedura de licitaţie restrânsă pentru achiziţia serviciilor de proiectare a lucrărilor aferente proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj şi a precizat că pregăteşte şi procedura de achiziţie publică de servicii pentru elaborarea proiectului tehnic al Spitalului Regional Craiova şi procedura de achiziţie publică de servicii pentru verificarea tehnică a proiectului tehnic de execuţie al Spitalului Regional Iaşi.
 
Pe de altă parte, autorităţile chineze, citate de Reuters, au anunţat că un spital cu 1.000 de paturi pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul tip de coronavirus este în curs de construire în oraşul Wuhan. Presa de stat din China a rela că noua unitate medicală ar urma să fie finalizată săptămâna aceasta. 
 
sursa foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici