Ce vor face membrii conducerii Parlamentului cu banii primiţi la majorarea salariului

Membri ai conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului spun că deja îşi donează indemnizaţiile, unii că nu au de ce să le doneze, pe modelul lui Victor Ponta, pe care-l acuză de "populism", iar alţii spun că nu s-au gândit ce vor face cu banii.

188 afișări
Imaginea articolului Ce vor face membrii conducerii Parlamentului cu banii primiţi la majorarea salariului

FOCUS Ce vor face membrii conducerii Parlamentului cu banii primiţi la majorarea salariului (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu s-a gândit ce să facă cu banii proveniţi din majorarea salarială, având în vedere că nu ştie dacă de la toamnă va mai fi sau nu în Biroul Permanent al Camerei. Aceste funcţii din conducerea Parlamentului sunt alese pe perioada unei sesiuni parlamentare, iar majorarea salariilor se dă de la 1 septembrie, când se alege un alt Birou Permanent, a susţinut Iordache.

"Nu mi-am pus problema ce fac cu ea (majorarea salariului –n.r.). E ultimul lucru la care să mă gândesc. La noi, Biroul Permanent este ales până la 1 septembrie şi nu ştiu dacă voi mai fi în Biroul Permanent. Spre deosebire de preşedinte, miniştri, preşedinţii celor două Camere, Biroul Permanent este ales pe perioadă determinată. Nu m-am gândit, mai ales că nouă ne dau salariile după 1 septembrie şi nu ştiu dacă mai sunt sau nu în Biroul Permanent", a spus Iordache.

Florin Iordache. Foto: Szavuj Attila / Mediafax Foto

Şi senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în Biroul Permanent funcţiile sunt alese în fiecare toamnă. "Eu nu intru în discuţii de natura aceasta. Nu uitaţi că în Biroul Permanent funcţiile sunt alese în fiecare toamnă. Nu fac comentarii inutile pe subiecte care nu sunt de mare importanţă", a adăugat Chelaru.

Ioan Chelaru. Foto: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto

Deputatul PSD Petru Vlase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a precizat, însă, că deja îşi donează salariul de parlamentar, fără să spună unde. “Deja îmi donez salariul şi mai mult decât atât”, a declarat pentru MEDIAFAX Petru Vlase.

Şi deputatul PNL, Cristian Buican, secretar al Camerei Deputaţilor, a spus că îşi donează tot salariul de parlamentar oamenilor care vin la cabinetul său parlamentar şi nu au din ce să trăiască. "Eu donez tot salariul, la mine la cabinetul parlamentar vin, în fiecare lună, oameni, ca la asistenţa socială, care nu au din ce trăi. Aceasta este situaţia în care a adus Victor Ponta ţara. Ponta ar trebui să doneze salariul săracilor, nu echipei de baschet. Aceste gesturi sunt doar de imagine. Un premier ar trebui să guverneze astfel încât oamenii să nu aibă nevoie de pomană", a precizat pentru MEDIAFAX Cristian Buican.

Senatorul PNL, Cristian Bodea, chestor al Senatului, nu vede însă rostul donării salariului, având în vedere că este unul “normal pentru responsabilităţile demnitarilor’ şi a arătat că Victor Ponta îşi donează salariul fie pentru că are resurse suplimentare, fie din populism.

Cristian Bodea. Foto: Arhiva Senat

"Nu văd rostul să donăm salariul, este un salariu normal pentru responsabilităţile pe care le are un demnitar. Domnul Ponta ori are resurse suplimentare, ori o face din populism. Dezvălui minciuna lui Victor Ponta. Tu, mare populist, donezi banii unei echipe de baschet unde un jucător are peste 100 milioane pe lună ( lei vechi-n.r.) şi nu săracilor”, a precizat pentru MEDIAFAX Cristian Bodea.

Salariile demnitarilor vor creşte la la 1 august, potrivit ordonanţei 14/2015. De această majorare a salariilor beneficiază, între alţii, preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membrii Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, adică vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii, miniştrii, consilierii prezidenţiali, Avocatul Poporului.

Vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii celor două Camere ale Parlamentului se aleg la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, conform algoritmului parlamentar. Doar preşedinţii Camerei şi Senatului se aleg doar o dată, la începutul legislaturii.

Premierul Victor Ponta a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că din 1 august donează diferenţa de salariu primită prin "faimoasa ordonanţă" echipei de baschet a Clubului Steaua, care anul acesta joacă din nou, după mulţi ani, într-o competiţie europeană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici