Cererile lui Ciolacu pentru Cîţu, Barna şi Ghinea la discuţia pe PNRR - surse

  • Marcel Ciolacu a avut un set de cerinţe în discuţia de la Guvern pe tema PNRR.
  • Printre cereri se numără transparenţa, descentralizarea, echilibru rural/urban, Autostrada Moldovei şi sprijin pentru firmele româneşti.
667 afișări
Imaginea articolului Cererile lui Ciolacu pentru Cîţu, Barna şi Ghinea la discuţia pe PNRR - surse

Cererile lui Ciolacu pentru Cîţu, Barna şi Ghinea

„Primul punct, pe care Marcel (Ciolacu- n.r.) l-a catalogat drept <nenegociabil> este legat de transparenţă. <Vrem să ne asigurăm că planul nu este politizat şi că banii ajung în fiecare comunitate şi nu sunt direcţionaţi discreţionar de Guvern>”, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la discuţii.

Conform surselor citate, o altă cerinţă esenţială a PSD este ca PNRR să aibă un mecanism de descentralizare şi control, adică să crească alocările pentru autorităţile locale şi judeţene şi să existe un echilibru între toate regiunile ţării, dar şi între oamenii care trăiesc în oraşele mari şi cei din urbanul mic sau în rural. De asemenea, să existe mecanisme de control al implementării şi informări transparente ale autorităţilor privind implementarea PNRR.

„În al treilea rând, PSD a cerut sprijin concret pentru firmele româneşti, iar prezenţa preşedintelui CNIMMPR, Florin Jianu, a fost o mişcare strategică a lui Ciolacu. În acest tandem, au fost propuse proiecte care să dezvolte capitalul românesc, să creeze locuri de muncă şi să crească nivelul de trai al românilor”, adaugă sursele MEDIAFAX.

De asemenea, Ciolacu a cerut „imperios” ca Autostrada Moldovei să fie prinsă în acest Plan. „Este nevoie ca Moldova să fie legată prin autostradă cu restul ţării”, i-ar fi spus liderul PSD premierului.

„Un punct extrem de controversat abordat de liderul PSD a fost legat de consultanţa pe proiectele PNRR. Ciolacu i-a transmis foarte clar premierului Cîţu că se opune externalizării PNRR către firmele de consultanţă sau de casă ale PNL şi USR. PSD va susţine un PNRR pentru români şi pentru dezvoltarea României, nu a clientelei politice, a punctat preşedintele PSD”, susţin sursele citate.

„Toate proiectele propuse de noi astăzi pot fi implementate până în 2026. Noi vrem investiţii în oameni. Ne dorim ca banii să ajungă la români, nu să fie blocaţi în tot felul de proiecte fanteziste şi inutile ale Guvernului”, a precizat Ciolacu.

De asemenea, delegaţia PSD i-a spus clar premierului că nu va susţine nicio reformă care nu are legătură cu dezvoltarea României, care este făcută din birouri, fără consultarea celor cărora li se adresează. Ciolacu a cerut ca toate reformele prinse în PNRR să fie votate în Parlament, iar prezenţa liderului BNS, Dumitru Costin, a fost gândită pentru a întări această solicitare.

Impresia generală a liderilor PSD a fost că nici astăzi, la a treia încercare, Guvernul nu are o viziune coerentă cu privire la PNRR: obiectivele şi măsurile propuse de Guvern nu au cap şi nici coadă, sunt proiecte aruncate de-a valma, care nu au nicio coerenţă şi nu respectă recomandările Comisiei Europene. Probabil fiecare ministru şi partid al coaliţiei i-a transmis premierului priorităţile şi interesele proprii, nu ceea ce era necesar şi urgent pentru români. Nu există în acest moment proiecte fezabile care să poată absorbi mai mult de 20% din banii europeni”, arată sursele participante la discuţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici