CEx al PSD se reuneşte, astăzi, după ce Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte, marţi, de la ora 16.00, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX. Şedinţa are loc după ce Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI a PE pentru funcţia de comisar european, iar premierul a anunţat că va face o nouă propunere în acest sens.

592 afișări
Imaginea articolului CEx al PSD se reuneşte, astăzi, după ce Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI

CEx al PSD se reuneşte, astăzi, după ce Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI

Întâlnirea social-democraţilor de marţi va avea loc la sediul PSD din Kiseleff, au adăugat sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că va propune o nouă persoană pentru funcţia de comisar european, însă a precizat că nu există un conflict dovedit în cazul Rovanei Plumb sau un motiv solid pentru această respingere.

„Vreau să fie clar tuturor: Comisia JURI, prin decizia sa de astăzi (luni - n.r.), se află la originea unui conflict între legislaţia naţională din România şi cea europeană, conflict ce depăşeşte competenţele înscrise în Regulamentul de Procedură al Parlamentului, precum şi în Tratatul UE. Conform legislaţiei naţionale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese. În legislaţia europeană, un astfel de cadru nu numai ca nu este clar reglementat, dar situaţia a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări”, a spus Viorica Dăncilă, într-o declaraţie de presă susţinută luni, la sediul PSD.

Şeful Executivului a adăugat că va merge „de îndată” la consultările de miercuri cerute de preşedintele Klaus Iohannis, pe subiectul comisarului european din partea României, la fel cum şeful statului spune că va numi „de îndată” miniştrii interimari.

Printre variantele vehiculate în PSD pentru poziţia de comisar european ar putea fi Mihai Fifor, Ramona Mănescu, Eugen Teodorovici, Claudia Ţapardel, Victor Negrescu sau Luminiţa Odobescu, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european. Comisia a trimis o scrisoare către preşedintele PE.

Preşedintele Parlamentului European David Sassoli i-a transmis două scrisori preşedintelui ales al Comisie Europene Ursula von der Leyen că până când va anunţa ce paşi intenţionează să facă, audierile comisarilor Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi în comisiile de profil.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri. Aceasta „aşteaptă noi nume” din partea României şi Ungariei, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de site-ul Politico.eu.

Astfel, Ungaria îl va propune pe diplomatul Oliver Varhelyi pentru funcţia de membru al Comisiei Europene, a afirmat un oficial european citat de agenţia Reuters.

Taguri:
cex,
psd,
comisar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici