CEx al PSD se reuneşte astăzi. Opt ministere sunt vizate de remaniere. ALDE îl va revoca pe Meleşcanu

CEx al PSD se reuneşte, luni, de la ora 12.00, la Parlament. Preşedintele partidului Viorica Dăncilă a afirmat că o temă abordată va fi remanierea care vizează opt ministere, printre care şi unele de la ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE îl va înlocui pe Teodor Meleşcanu de la MAE.

3491 afișări
Imaginea articolului CEx al PSD se reuneşte astăzi. Opt ministere sunt vizate de remaniere. ALDE îl va revoca pe Meleşcanu

CEx al PSD se reuneşte astăzi. Opt ministere sunt vizate de remaniere. ALDE îl va revoca pe Meleşcanu

ALDE se va reuni, tot luni, în şedinţa Biroului Politic, de la ora 13.00, la Parlament, însă în absenţa liderului partidului care a anunţat că este în concediu.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că a avut o discuţie informală cu cei din ALDE şi au decis ca ministrul de Externe Teodor Meleşcanu să fie remaniat. Acesta a precizat că Biroul Politic al formaţiunii va decide, luni, şi persoana care îi va lua locul acestuia.

Viorica Dăncilă a mai anunţat că, la CEx al PSD de luni, vor fi făcute propuneri şi pentru funcţiile de vicepremieri conduse interimar de Ana Birchall şi Eugen Teodorovici. Premierul a precizat că după Comitetul Executiv al partidului va avea o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că vor exista discuţii despre o remaniere mai restrânsă, în primă fază.

Astfel, o schimbare ar putea fi făcută la ministerul Educaţiei, condus de Ecaterina Andronescu, potrivit surselor menţionate. Alte ministere luate în vizor sunt: Dezvoltarea, unde este Daniel Suciu, care este şi vicepremier, Internele - Carmen Dan, Transporturile - Răzvan Cuc şi Agricultura - Petre Daea.

Viorica Dăncilă ar dori o remaniere în două etape.

De asemenea, pentru portofoliul Agricultură ar putea fi o variantă actualul secretar de stat Dumitru Daniel Botănoiu sau deputatul PSD Valeriu Steriu.

Senatorul Nicolae Moga este lua în calcul de PSD ca să facă parte din Cabinetul Dăncilă, posibil la Dezvoltare sau Turism, au explicat sursele menţionate.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor ar vrea şi el o funcţie în Guvern, au adăugat sursele social-democrate, indiferent de minister. În trecut, acesta a fost ministru al Apărării.

Nemulţumiri în PSD există şi faţă de ministrul Justiţiei Ana Birchall, interimar ca vicepremier plin la parteneriate strategice, însă care ar putea fi propusă să fie vicepremier plin. Ea ar putea fi totuşi schimbată de la Justiţie, înlocuitorul luat în considerare fiind Robert Cazanciuc, au spus surse din PSD, pentru MEDIAFAX.

Chestionată dacă există tensiunii sau neînţelegeri între ea şi ministrul Justiţiei Ana Birchall, Viorica Dăncilă a răspuns, vineri, la aniversarea Zilei Naţionale a Franţei la sediul ambasadei: „Eu am relaţii foarte bune cu toţi miniştrii Cabinetului”.

Cabinetul Dăncilă este format din 27 de ministere, dintre care patru portofolii sunt deţinute de ALDE, şi anume Externe - Teodor Meleşcanu, Mediu - Graţiela Gavrilescu, Energie - Anton Anton şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul - Viorel Ilie.

În principiu, PSD ar putea discuta la CEx şi despre înlocuitorul lui Mihai Fifor la şefia Consiliului Naţional. Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan şi-ar dori această funcţie, au precizat surse din partid.

Un alt subiect de discuţie în Comitetul Executiv anunţat de preşedintele PSD va viza măsurile economice şi rectificarea bugetară planificată să aibă loc la finalul lunii.

 

Discuţii în CEx şi despre prezidenţiabil. Tăriceanu anunţă posibilitatea unei alte alianţe, dacă nu va fi candidatul unic al PSD-ALDE

În CEx de luni ar putea fi abordat şi subiectul sondajelor de opinie comandate de PSD pentru alegerea prezidenţiabilului, precum şi pregătirile pentru Congresul din 3 august.

PSD ia în considerare un candidat propriu la prezidenţiale, candidat unic PSD-ALDE sau un prezidenţiabil din afara partidului. În sondaje sunt introduşi cei care şi-au anunţat intenţia de a candida pentru un mandat la Cotroceni, precum şi o întrebare deschisă despre un posibil candidat din exteriorul formaţiunii.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, la Teleorman, că este foarte important ca organizaţiile partidului să susţină candidatul la prezidenţiale şi că majoritatea filialelor s-au exprimat pentru un candidat din interiorul partidului.

De asemenea, premierul a spus că, în cazul în care PSD îi va solicita să candideze la prezidenţiale, va accepta ce spune formaţiunea şi nu va da înapoi. Ea a menţionat însă că opţiunea sa este să meargă în spatele altui candidat.

Până acum şi-au anunţat intenţia de a candida la prezidenţiale preşedintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleşoianu, senatorul Şerban Nicolae.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu ar dori să fie candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale.

De cealaltă, parte, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că în cazul în care nu va fi decis un candidat comun pentru prezidenţiale al PSD-ALDE, atunci partidul pe care îl conduce va căuta o altă formul de alianţă, posibil cu Pro România. El a mai spus, întrebat dacă prezidenţiabilul ar putea rupe coaliţia, că are respect pentru partenerii de guvernare, însă dincolo de orgolii ar trebui ca PSD-ALDE să aibă realism şi pragmatism politic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici