Cezar Preda: Dacă PSD vrea să îl schimbe pe Geoană de la şefia Senatului, postul revine PDL

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că în cazul în care senatorii PSD vor dori să îl schimbe pe Mircea Geoană de la şefia Senatului, atunci democrat-liberalii vor desemna preşedintele acestei Camere.

17 afișări
Imaginea articolului Cezar Preda: Dacă PSD vrea să îl schimbe pe Geoană de la şefia Senatului, postul revine PDL

Cezar Preda: Dacă PSD vrea să îl schimbe pe Geoană de la şefia Senatului, postul revine PDL (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Preşedinţia Senatului este atributul grupului parlamentar PSD. Dacă PSD hotărăşte să îl schimbe, vom pune preşedinte al Senatului de la Partidul Democrat Liberal", a precizat Cezar Preda, în opinia căruia şansele ca acesta să mai rămână în această funcţie sunt mici.

El a explicat că astfel democrat-liberalii vor anula înţelegerea făcută la începutul mandatului forului legislativ, când prin alianţa dintre PSD şi PDL la guvernare, social-democraţii au primit şefia Senatului pentru Mircea Geoană, iar PDL-ul pe cea a Camerei Deputaţilor, condusă de Roberta Anastase.

Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele Senatului poate fi schimbat numai la propunerea grupului parlamentar care l-a propus pentru această funcţie.

Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, la începutul legislaturii, fiecare grup parlamentar putând face o singură propunere de candidat.

Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor, iar dacă nici un candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar, se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi.

Astfel, va fi declarat preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi din totalul voturilor exprimate, acesta fiind ales pe durata mandatului acestei Camere a Parlamentului.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, la Congres, că este în derulare un plan al adversarilor PSD de preluare a şefiei Senatului, el arătând că unii social-democraţi prezenţi la Congres sunt, cu voia sau fără voia lor, prinşi în acest "joc".

"Există un plan. Nu e legat de scaunul meu. E pentru eliminarea noastră, nu a mea de la conduccerea Senatului. Este un lucru pe care adversarii noştri îl urmăresc deliberat. Vor să ne priveze de ultima redută a opoziţiei. Planul e în derulare, cu voie sau fără voie, unii de aici sunteţi prinşi în acest joc", a spus Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici