Chiuariu: USL va cere CC să aplice forma iniţială a OUG 41, care nu impune cvorum la referendum

Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat pentru MEDIAFAX că USL se va adresa Curţii Constituţionale pentru a aplica legea în vigoare la momentul declanşării referendumului, respectiv Legea 3/2000 în forma modificată prin OUG 41, care nu include condiţia de prezenţă la urne de 50% plus unu.

1136 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: USL va cere CC să aplice forma iniţială a OUG 41, care nu impune cvorum la referendum

Chiuariu: USL va cere CC să aplice forma iniţială a OUG 41, care nu impune cvorum la referendum (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Această variantă a OUG a fost adoptată de Executiv cu o zi înaintea suspendării preşedintelui, ceea ce a marcat practic începerea procedurii de demitere a şefului statului.

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, susţine că legea aplicabilă la momentul declanşării procedurii de demitere a şefului statului era OUG 41/2012, iar USL va cere Curţii să respecte legea.

Ordonanţa a fost modificată ulterior în Parlament şi promulgată în 24 iulie de preşedintele interimar Crin Antonescu.

"Practic, USL atrage atenţia Curţii Constituţionale că aceasta este soluţia, potrivit articolului 15 din Constituţie, care spune că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile", a precizat Chiuariu.

Deputatul liberal susţine că procedura suspendării preşedintelui a fost declanşată în baza OUG 41/2012, potrivit căreia şeful statului poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum, modificările survenite neaplicându-se retroactiv.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 41, prin care s-a modificat Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost publicată în Monitorul Oficial 452 din 5 iulie 2012.

OUG modifica articolul 10 din Legea 3/200, astfel că acesta prevede: "Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui Romaniei este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum".

Art. 5., alineatul (2), din Legea 3/2000 nemodificată stipula că referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Derogarea prevăzută în modificare permite demiterea preşedintelui, fără condiţionarea prezenţei la vot.

Fostul ministru al Justiţiei susţine că la momentul declanşării procedurii de suspendare a preşedintelui României era în vigoare OUG 41/2012, astfel că orice modificare legislativă intervenită după demersul parlamentarilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu se aplică pentru viitor, ordonanţa între timp producându-şi efectele.

Cu toate acestea, referendumul s-a desfăşurat după programul de vot prevăzut în OUG modificată, argumentul lui Chiuariu fiind ca acestea sunt detalii tehnice, de organizare şi nu afectează esenţa legii.

Chiuariu a invocat Decizia 420, din 3 mai 2007, a Curţii Constituţionale, în care s-au luat în discuţie modificări ale Legii referendumului, respectiv aplicarea retroactivă. "Curtea Constituţională nu poate primi nici critica referitoare la retroactivitatea legii examinate, deoarece obiectul acesteia îl constituie procedura referendumului, iar normele de procedură, care sunt de imediată aplicare, nu produc efecte asupra unor situaţii juridice anterioare, ci numai asupra celor care se derulează după intrarea în vigoare a legii", a statuat Curtea în decizia sa din 2007.

Această decizie mai prevedea că "valabilitatea referendumului nu mai este condiţionată de participarea majorităţii persoanelor înscrise pe listele electorale".

Decizia 420/2007, publicată pe site-ul Curţii Constituţionale, arată că "normele de procedură, care sunt de imediată aplicare, nu produc efecte asupra unor situaţii juridice anterioare, ci numai asupra celor care se derulează după intrarea în vigoare a legii" şi invocă art.15 alin.(2) din Constituţie: "Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile".

Astfel, acest principiu indicat de CC în 2007 s-a aplicat referendumului organizat duminică, 29 iulie 2012, spune Tudor Chiuariu.

În acest context, Chiuariu consideră că orice modificare legislativă privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este aplicabilă pentru viitor, respectiv orice modificare suferită de OUG 41 este pentru viitorul referendum.

Procedura declanşării suspendării preşedintelui, validată de Parlament în 6 iulie, a fost începută în baza OUG 41/2012 , orice modificare neputând retroactiva, explică el.

În 6 iulie 2012, plenul Parlamentului a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui României, Traian Băsescu, demers apreciat, în 9 iulie, de către Curtea Constituţională ca fiind constituţional.

În 17 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea de modificare a Legii referendumului potrivit căreia articolul 10 din lege căpăta următoarea formă: "Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate". Se renunţase astfel la formula "prin derogare de la art. 5 alin. (2)" de la începutul articolului.

Legea fusese contestată la Curtea Constituţională, care, în 10 iulie, a decis că legea este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum e cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze Ordonanţa de Urgenţă 41/2012 privind organizarea referendumului din 29 iulie tot printr-o ordonanţă de urgenţă, nu prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să modifice legislaţia.

OUG nu a fost abrogată, iar Camera Deputaţilor a adoptat, în 18 iulie, proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 41/2012 privind organizarea referendumului, fiind menţinută forma adoptată în plenul Senatului, cu extinderea intervalului orar de votare. Proiectul nu mai conţine prevederi referitoare la prezenţa la urne şi include programul de vot 7.00 - 23.00, text despre Curtea Constituţională a stabilit că este constituţional.

Legea de aprobare a OUG a fost promulgată de Crin Antonescu în 24 iulie, fiind publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici