Ciamba: Soluţiile privind migraţia să ţină cont de capacitatea ţărilor de a-şi asuma responsabilităţi

Soluţiile UE privind migraţia trebuie să ţină cont de principiul solidarităţii şi responsabilităţii partajate şi de realităţile sociale şi economice din fiecare stat membru, inclusiv capacitatea efectivă a ţărilor de a-şi asuma noi responsabilităţi,a susţinut,la CAG,secretarul de stat George Ciamba.

105 afișări
Imaginea articolului Ciamba: Soluţiile privind migraţia să ţină cont de capacitatea ţărilor de a-şi asuma responsabilităţi

Ciamba: Soluţiile privind migraţia să ţină cont de capacitatea ţărilor de a-şi asuma responsabilităţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE, George Ciamba, a participat, marţi, Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), care a a avut ca subiect principal pregătirea Consiliului European din 25-26 iunie, cu o discuţie asupra proiectului de concluzii ale Consiliului European, axat pe trei teme principale: migraţie, securitate şi apărare, creştere, competitivitate şi ocupare.

Cu privire la migraţie, tema centrală a viitorului summit european, secretarul de stat a reiterat susţinerea pentru "un răspuns coordonat şi cuprinzător la nivelul UE cu privire la provocările determinate de migraţie, în linie cu Declaraţia adoptată la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 23 aprilie 2015", precizează sursa citată. De asemenea, Ciamba a subliniat necesitatea adoptării unor soluţii care să fie "bine echilibrate şi care să ţină cont de principiul solidarităţii şi responsabilităţii partajate, precum şi de realităţile sociale şi economice din fiecare stat membru, inclusiv capacitatea efectivă a statelor membre de a-şi asuma noi responsabilităţi".

Oficialul MAE a reiterat, în acest context, contribuţia României la efortul comun pentru gestionarea provocărilor determinate de migraţie, inclusiv a participării la acţiunile FRONTEX în materie.

În ceea ce priveşte aspectele de securitate şi apărare, secretarul de stat George Ciamba a arătat că România a pledat constant pentru revizuirea actualei Strategii de Securitate a UE şi a exprimat sprijinul pentru adoptarea unui nou document programatic al UE.

Referitor la aspectele legate de creştere, ocupare şi competitivitate, secretarul de stat român a salutat acordul privind Regulamentul de înfiinţare a Fondului European de Investiţii Strategice/EFSI.

În ceea ce priveşte summit european privind reforma Uniunii Europene, Ciamba a subliniat necesitatea unei acţiuni unitare, atât la nivelul statelor membre, cât şi la nivel european, pentru asigurarea prezervării valorilor fundamentale şi principiilor Uniunii, prevăzute în Tratatele UE, inclusiv a libertăţilor fundamentale ale Uniunii.

Miniştrii pentru afaceri europene au discutat, de asemenea, în cadrul dejunului de lucru, propunerile incluse în Planul de acţiune privind Comunicarea strategică, prezentat de către Serviciul European pentru Acţiune Externă al UE.

Potrivit MAE, Ciamba a reafirmat susţinerea pentru obiectivul dotării Uniunii cu elementele necesare unei comunicări strategice eficiente, în condiţiile în care propaganda terţilor a devenit "un instrument inclusiv cu valenţe de manipulare cu implicaţii in plan politic intern". El a a reliefat că trebuie acordată o atenţie sporită si mijloacelor moderne de comunicare, inclusiv social media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici