Cioloş anunţă care sunt obiectivele Guvernului

Premierul Dacian Cioloş afirmă, într-un interviu acordat ziarului The Washington Post, că obiectivele mandatului său sunt menţinerea stabilităţii politice, sociale şi economice, precum şi iniţierea reformelor în sectoare fundamentale.

1418 afișări
Imaginea articolului Cioloş anunţă care sunt obiectivele Guvernului

Cioloş anunţă care sunt obiectivele Guvernului

În primul rând, am obiectivul "menţinerii stabilităţii politice, sociale şi economice. România are o rată ridicată a creşterii economice şi nu vreau să afectez această creştere prin instabilitate politică ori socială. De asemenea, vreau cel puţin să iniţiez reforme în sectoare-cheie. Am început procesul de reformă în administraţia publică", a declarat Dacian Cioloş.

"Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, (Guvernul - n.red) a reuşit să asigure transparenţa totală a cheltuielilor bugetare, a modului în care utilizăm fondurile publice. Toate instituţiile sunt obligate să facă publice cheltuielile. Am început să încercăm să reducem birocraţia, procedurile excesive. Sper să avem timp să facem propuneri legislative în sensul creşterii calităţii personalului din administraţia publică, să elaborăm un nou proces de recrutare, axat pe competenţă şi profesionalism. Până acum, fiecare partid numea în funcţii persoane în principal pe criterii politice", a adăugat Dacian Cioloş.

Reporter Washington Post: Cum este activitatea guvernamentală până acum?

"Nu sunt foarte popular, deoarece aşteptările sunt mari, există multe critici că nu fac suficient în procesul reformelor. Am început (reformele - n.red.), dar trebuie schimbate anumite legi. În acest sens, avem nevoie de susţinerea partidelor politice în Parlament. Este posibil ca partidele să nu agreeze un Cabinet independent", a explicat Dacian Cioloş.

Reporter: De ce nu candidaţi în alegerile parlamentare pentru a ocupa postul de premier în continuare?

"Pentru a avea încrederea tuturor partidelor politice, prefer să îmi respect cuvântul dat. Am promis la început că voi fi un premier independent şi că nu voi candida. Nu am fost membru al niciunui partid politic în trecut", a spus Cioloş.

Reporter: Dar, dacă vă ţineţi de cuvânt, viitorul guvern nu riscă să ajungă în mâinile aceloraşi politicieni?

"Nu neapărat. Formaţiunile politice ar urma ca în acest an să se reformeze - să aducă noi figuri, oameni noi; şi încă au această oportunitate", a subliniat Dacian Cioloş.

Reporter: Şi politicienii vor putea prelua atribuţiile la finalul mandatului dv.?

"Nu au de ales. Orice reformă profundă a societăţii nu este uşoară. Nu sunt criticat pentru că sunt corupt, ci pentru că nu fac suficient. Aşteptările sunt foarte mari", a continuat premierul României.

Reporter: Care este mesajul adresat politicienilor ce vor urma după finalul mandatului dv.?

"Să continue să demonstreze că România poate fi un stat democratic, cu partide politice transparente şi eficiente, să aibă încrederea cetăţenilor", a răspuns Dacian Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici