Cioloş despre demisia lui Alexandrescu: Sper să-i convingă pe toţi artiştii de la Operă

Premierul Dacian Cioloş speră ca demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, să îi convingă pe toţi artiştii de la Operă că vor putea găsi la minister ''acel pol de stabilitate şi decizie administrativă coerentă de care au nevoie'' şi lansează un apel la dialog.

1621 afișări
Imaginea articolului Cioloş despre demisia lui Alexandrescu: Sper să-i convingă pe toţi artiştii de la Operă

Cioloş despre demisia lui Alexandrescu: Sper să-i convingă pe toţi artiştii de la Operă (Imagine: Gabriel Petrescu/ Arhiva Mediafax Foto)

''Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, şi-a depus mandatul astăzi cu speranţa că gestul său va contribui la detensionarea situaţiei de la Opera Naţională. Din păcate, un şir de decizii grele şi tensiuni acumulate de-a lungul timpului au făcut ca procesul de reformă pe care Vlad l-a încercat la Operă să nu meargă în direcţia pe care am dorit-o cu toţii. Reforma, atitudinea modernă şi performanţa în instituţiile de cultură şi în actul managerial cultural au fost obiectivele lui Vlad pe care, până acum, a reuşit să le impună, cu excepţia acestei situaţii punctuale, nefericite şi grave de la Operă. Mai sper ca decizia lui de astăzi să-i convingă pe toţi artiştii de la Operă că vor putea găsi la Ministerul Culturii acel pol de stabilitate şi decizie administrativă coerentă de care au nevoie. Nu sunt deloc bucuros că a trebuit să ajungem aici pentru a detensiona situaţia şi fac un apel la toţi cei implicaţi în viitorul Operei Naţionale să înţeleagă că toleranţa reciprocă, dialogul şi conştiinţa responsabilităţii actului artistic sunt obligatorii pentru a merge mai departe'', a motivat şeful Executivului pe Facebook decizia schimbării ministrului Culturii.

El a subliniat că această direcţie reformistă în ceea ce priveşte managementul cultural trebuie să continue la Ministerul Culturii, calificând-o drept principala contribuţie pe care Vlad Alexandrescu o lasă în urmă.

''De asemenea, vreau să-l rog să continue să ne sprijine într-un alt proiect pe care l-a lansat şi care trebuie să meargă înainte: subscripţia publică pentru achiziţia 'Cuminţeniei Pământului''', a concluzionat premierul.

Declaraţiile vin în contextul în care mai multe personalităţi publice şi-au exprimat solidaritatea cu Vlad Alexandrescu, un protest pentru susţinerea sa fiind anunţat pe reţelele de socializare.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat miercuri nemulţumit de modul în care Ministerul Culturii a gestionat scandalul de la Opera Naţională, spunând că este ''un contraexemplu de implicare'', acesta fiind unul dintre cele trei reproşuri majore pe care le are către Executiv.

''O a treia nemulţumire este, înţeleg, în curs de rezolvare şi s-a referit, evident, la situaţia de la Operă. Este un contraexemplu de implicare a unui minister ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puţine greşeli imaginabile care nu au fost făcute de către Ministrul Culturii în această chestiune'', a afirmat şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici