Cioloş, despre Schengen: Dacă stăm şi aşteptăm să ne rezolve alţii problema, nu se va întâmpla

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş spune că este nevoie de negociere proactivă din partea autorităţilor române, de presiune constantă pentru ca subiectul României în Schengen să rămână pe agenda europeană.

308 afișări
Imaginea articolului Cioloş, despre Schengen: Dacă stăm şi aşteptăm să ne rezolve alţii problema, nu se va întâmpla

„Subiectul accesului României în Schengen va rămâne pe agenda europeană pentru a fi rezolvat în favoarea noastră doar cu efort susţinut din partea României, a Guvernului, a Preşedintelui şi a miniştrilor cu responsabilităţi pe dosar. Dacă stăm şi aşteptăm să ne rezolve alţii problema, am o veste proastă. Nu se va întâmpla sau se va întâmpla în termenii altora, nu ai noştri. Noi avem interesul să intrăm în Schengen rapid, în prima jumătate a acestui an, nu când ar dori austriecii sau când li se pare altora că îi avantajează pentru că scapă de alegeri sau simt că scade presiunea în ţările lor”, susţine europarlamentarul.

El spune că preşedinţia suedeză a Consiliului UE este dispusă să repună pe agendă subiectul Schengen, aşa cum a spus premierul Suediei marţi în Parlamentul European, dar asta nu se va întâmpla automat.

„E nevoie de negociere proactivă din partea autorităţilor române, de presiune constantă şi de curajul şi înţelepciunea de a folosi toate instrumentele şi argumentele - nu puţine! - pe care le are România la masa negocierilor. Avem forţă de negociere, România are argumente, dar cei care o conduc azi trebuie să ştie să le folosească pe măsură, aşa cum nu s-a întâmplat la finalul anului trecut.
Am tot spus-o, inclusiv în discuţii directe cu membri ai Guvernului şi cu premierul. Şi noi, deputaţii europeni, putem ajuta mai mult statul român dacă cei din fruntea statului vor să folosească atât cunoştinţele, cât şi relaţiile pe care le avem în <ecosistemul> european format din şefi de stat şi de guvern, forţa grupurilor politice, contactele pe care le avem în mediul politic şi instituţional european”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

El susţine că acest moment al negocierilor e „un test de maturitate pentru capacitatea noastră de a lucra structurat şi sistematic pe un obiectiv comun, dincolo de reflexul <datului la gioale> care de multe ori la noi în politică înlocuieşte capacitatea de dialog şi de a construi înţelegeri politice în interes public”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici