Cioloş despre vizele pentru Canada: Vom vedea progrese şi chiar decizii până la sfârşitul mandatului

Premierul Dacian Cioloş a declarat miercuri că aşteaptă progrese foarte clare şi chiar decizii pe tema vizelor pentru Canada până la sfârşitul mandatului acestui guvern.

1181 afișări
Imaginea articolului Cioloş despre vizele pentru Canada: Vom vedea progrese şi chiar decizii până la sfârşitul mandatului

Cioloş despre vizele pentru Canada: Vom vedea progrese şi chiar decizii până la sfârşitul mandatului

''O să vedem progrese foarte clare şi chiar decizii, sper eu, până la sfârşitul mandatului acestui guvern. Discuţia pe care am avut-o cu primul ministru Trudeau a fost una, consider eu, foarte bună. Dacă înainte de a pleca acolo dânsul considera că acordul de liber schimb CETA nu are nicio legătură cu vizele, după această discuţie a înţeles că trebuie să abordeze acest subiect la nivel politic şi că trebuie să pregătească o decizie. Văd că lucrurile se mişcă. Voi ţine legătura cu dânsul şi am convingerea că vom vedea clarificări legate de poziţia Canadei cât mai repede, pentru că altfel, sigur, şi noi avem anumite pârghii ca stat membru UE pe care le vom folosi, pentru că eu nu pot să concep ca România să semneze un tratat cu Canada fără ca cetăţenii români să poată să beneficieze pe picior de egalitate cu ceilalţi cetăţeni europeni de acest acord'', a afirmat premierul la postul public de televiziune.

Şeful Cancelariei Guvernului României, Dragoş Tudorache, se va întâlni luni la Bruxelles cu ministrul canadian al Imigraţiei, John McCallum, pentru a discuta problema ridicării vizelor pentru cetăţenii români.

"Voi avea o întâlnire bilaterală cu ministrul McCallum şi apoi tripartită, la care va participa şi Comisia şi Bulgaria, vom vedea stadiul discuţiilor şi a angajamentului pe care premierul Trudeau şi l-a luat în discuţia cu premierul Cioloş. Rămânem optimişti pe acest dosar, dar prefer să aştept rezultatele întâlnirilor de luni înainte de a mă pronunţa", a declarat şeful Cancelariei.

Ministrul canadian al Imigraţiei va participa săptămâna viitoare la o întâlnire cu CE privind reciprocitatea exonerării vizelor, în contextul în care România şi Bulgaria ar putea vota împotriva Acordului UE-Canada, ca reacţie faţă de refuzul Guvernului de a elimina vizele pentru români şi bulgari.

În contextul în care Uniunea Europeană intenţionează să aprobe în luna octombrie Acordul economic şi comercial complet cu Canada (CETA), această ţară trebuie să acţioneze sau riscă blocarea acestui acord prin dreptul de veto al statelor care nu vor ca cetăţenii lor să fie trataţi precum cetăţeni UE de rangul doi, comentează CBC News.

În aprilie, Canada şi Statele Unite au primit la dispoziţie încă trei luni pentru a se conforma cu politica UE privind reciprocitatea exonerării vizelor: ţările ale căror cetăţeni nu au nevoie de vize UE, trebuie, în schimb, să permită călătoriile fără vize pentru toţi cetăţenii UE.

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit la mijlocul lunii iunie la Ottawa cu premierul Canadei, Justin Trudeau, şeful Executivului român precizând că omologul său canadian s-a arătat deschis faţă de o decizie comună, la nivel politic, pentru soluţionarea problemei vizelor pentru cetăţenii români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici