Cioloş este chemat în Parlament de ALDE pentru a da explicaţii pe tema schimbării prefecţilor

ALDE vrea să-l cheme, în Parlament, pe premierul Dacian Cioloş pentru a prezenta criteriile de desemnare a noilor prefecţi, copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, susţinând că au fost numiţi oamenii PNL şi că şeful Executivului a declanaşat astfel o nouă criză politică.

4512 afișări
Imaginea articolului Cioloş este chemat în Parlament de ALDE pentru a da explicaţii pe tema schimbării prefecţilor

Cioloş este chemat în Parlament de ALDE pentru a da explicaţii pe tema schimbării prefecţilor (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"ALDE solicită prezenţa lui Dacian Cioloş în Parlament pentru a ne prezenta care au fost criteriile în desemnarea noilor prefecţi. Au promis prefecţi tehnocraţi, dar au numit în funcţii oameni ai PNL", a declarat copreşedintele partidului, Daniel Constantin, potrivit unui comunicat de presă.

Constantin mai susţine că premierul a declanşat o nouă criză politică prin schimbarea prefecţilor şi că "este doar primul val al schimbărilor anunţate de către Executiv".

El solicită explicaţii pe tema criteriilor în procesul de selecţie al noilor prefecţi şi afirmă că Guvernul "+pare că simte pericolul unei moţiuni de cenzură".

"Să ne aducem aminte că nu mai departe de luna ianuarie, cei din PDL-PNL îl somau pe domnul Cioloş să schimbe toţi prefecţii, motivând că aceştia au fost numiţi de Guvernul Ponta. Evident, prin somaţiile publice repetate ale celor din PNL, aceştia urmăreau impunerea, chiar înainte de alegerile locale, a unor membri de partid sau persoane apropiate partidului prezidenţial. De asemenea, faptul că la nici 24 de ore după ce a dovedit că nu are nici cea mai mică susţinere politică în Parlament, actualul guvern pare că simte pericolul unei moţiuni de cenzură şi decide să le facă pe plac celor din PNL, prin numirea, în anumite judeţe, de prefecţi cu simpatii politice", mai spus Daniel Constantin.

Decizia de a-l chema pe premier în Parlament revine Biroului permanent al Senatului care ar trebui să discute solicitarea ALDE.

În şedinţa de joi, Guvernul a decis schimbarea unor prefecţi şi înlocuirea acestora, în baza unor numiri prin detaşare. Procesul de schimbare a prefecţilor va continua, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care anunţase că, la evaluarea activităţii celor în funcţie, se va ţine cont de "capacitatea de reacţie" a acestora, dar şi de "dorinţa lor de se implica sau nu politic în campania electorală". El mai preciza că actualul Guvern nu va organiza concursuri pentru ocuparea posturilor care rămân vacante invocând timpul scurt avut la dispoziţie de Cabinetul Cioloş.

Premierul a fost chemat în Senat, miercuri, tot la iniţiativa ALDE, respectiv a copreşedintelui Călin Popescu Tăriceanu, pentru a da explicaţii în legătură cu acţiunea ANAF în cazul grupului Intact.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici