Cioloş:I-am cerut ministrului Justiţiei să analizeze condiţiile în care poate fi revocat Niţu

Premierul Dacian Cioloş a declarat luni, la Palatul Victoria, că nu există niciun fel de procedură formală de revocare a procurorului general Tiberiu Niţu, în acest moment, precizând însă că i-a cerut ministrului Justiţiei să analizeze condiţiile în care acesta poate fi revocat.

719 afișări
Imaginea articolului Cioloş:I-am cerut ministrului Justiţiei să analizeze condiţiile în care poate fi revocat Niţu

Cioloş:I-am cerut ministrului Justiţiei să analizeze condiţiile în care poate fi revocat Niţu (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

''Nu există nicio procedură formală începută împotriva domnului Niţu'', a spus primul-ministru, întrebat despre o posibilă revocare a procurorului general.

El a precizat că a rugat-o pe ministrul Justiţiei, Raluca Prună, să participe la întâlnirea săptămânală cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a-l informa despre discuţiile pe care le-a avut cu Tiberiu Niţu. ''Mai mult nu pot să vă spun, e un subiect care este în lucru şi în analiză la Guvern'', a spus Cioloş.

Întrebat de ce Executivul nu are încă o decizie pe această temă, premierul a replicat că ministrul Justiţiei ''priveşte şi analizează aceste lucruri într-un mod foarte riguros''.

''Nu ne putem juca cu astfel de lucruri. (...) Am putea spune că sunt câteva chestiuni care pot fi legate de integritate, fiindcă dânsul este asimilat cu un demnitar, dar nu există în momentul de faţă, din datele pe care le avem, o procedură lansată. Am cerut să analizeze care sunt condiţiile în care eventual procurorul general poate fi revocat şi să fie lucrurile foarte clare şi pentru noi şi în dezbaterea publică. În funcţie de aceasta vom lua o decizie'', a declarat premierul.

Articolul 54, alin 4 (4) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că ''revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător''. Articolul 51 alin. (2) prevede că ''revocarea din funcţia de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a preşedintelui instanţei, pentru următoarele motive: în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere; în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale; în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare''.

Fostul ministrul de Interne Gabriel Oprea a declarat sâmbătă că Tiberiu Niţu a beneficiat de coloană oficială ca urmare a unui protocol încheiat între MAI şi Parchetul General şi semnat de ''specialişti'', afirmând că procurorul general are ''anumite misiuni importante''.

"Procurorul General Tiberiu Niţu a precizat, joi, într-un comunicat trimis MEDIAFAX, că a beneficiat "doar de măsurile de protecţie prevăzute de lege, proporţional cu riscurile şi responsabilităţile acestei funcţii."

DNA a cerut lunea trecută aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne şi senatorului Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol.

Procurorul general, Tiberiu Niţu, a fost miercuri, la Ministerul Justiţiei, pentru a discuta cu ministrul Raluca Prună despre acuzaţiile ce i se aduc în dosarul Oprea, el refuzând să facă "speculaţii" legate de o eventuală demisie sau revocare a sa din funcţie.

Întrevederea a survenit după ce ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, după şedinţa de Guvern de miercuri, că va avea în cursul zilei o discuţie cu procurorul general Tiberiu Niţu privind acuzaţiile care i se aduc în dosarul Oprea, ea afirmând că nu exclude nicio variantă în ceea ce îl priveşte. "Discut astăzi cu procurorul general, îmi termin analiza", a spus Prună, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, refuzând să se pronunţe la acel moment în ceea ce îl priveşte pe Niţu. ''Nu exclud absolut niciun fel de variantă'', a răspuns ea, la insistenţele presei, întrebată despre o posibilă revocare a procurorului general.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici