Cioloş, pentru Washington Post: Sistemul antirachetă, defensiv. Relaţiile României cu SUA sunt la cel mai înalt nivel din istorie. Ce spune premierul despre criticile ruse

Premierul României, Dacian Cioloş, afirmă, într-un interviu acordat The Washington Post, că sistemul antibalistic NATO din România este "defensiv", explicând că este "problema" Rusiei dacă îl consideră o ameninţare şi subliniind că, pe termen lung, Bucureştiul este interesat să coopereze cu Moscova.

2182 afișări
Imaginea articolului Cioloş, pentru Washington Post: Sistemul antirachetă, defensiv. Relaţiile României cu SUA sunt la cel mai înalt nivel din istorie. Ce spune premierul despre criticile ruse

Cioloş, pentru Washington Post: Sistemul antirachetă, defensiv. Relaţiile României cu SUA sunt la cel mai înalt nivel din istorie. Ce spune premierul despre criticile ruse

"România a stabilit să coopereze cu SUA (pentru proiectul antibalistic - n.red.) în anul 2011. Iniţial au fost discuţii, acum proiectul s-a implementat. Acum avem sistemul antibalistic", a declarat Dacian Cioloş în interviu acordat cotidianului The Washington Post cu ocazia vizitei efectuate în SUA.

Întrebat de reporterul Lally Weymouth cum interpretează criticile Rusiei faţă de sistemul antirachetă NATO, Cioloş a răspuns: "Este problema lor. Am spus foarte clar că acest sistem nu este îndreptat împotriva nimănui; este strict defensiv. Noi nu vrem să atacăm pe nimeni. Vrem doar să descurajăm agresiunile. Este un sistem de disuasiune".

Referindu-se la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 şi la intervenţia militară rusă în Siria, Cioloş a precizat: "Suntem preocupaţi de acest tip de comportament, dar credem că aceste lucruri trebuie clarificate prin dialog. Pe de altă parte, avem tot dreptul să luăm măsuri pentru a ne asigura apărarea şi pentru a evita potenţiale agresiuni".

Reporter: Rusia reprezintă o ameninţare pentru România?

"Trebuie să fim foarte atenţi, dar suntem vecini. Pe termen lung, ambele ţări sunt interesate să colaboreze", a răspuns Dacian Cioloş.

Întrebat dacă Rusia a finanţat partide de extremă-dreapta în România, aşa cum ar fi făcut în alte ţări, şeful Guvernului de la Bucureşti a răspuns: "Nu cred că este cazul în România. Suntem unul dintre puţinele state din Europa de Est în care nu există partide extremiste sau populiste puternice".

Premierul României s-a declarat favorabil menţinerii sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei până la aplicarea în totalitate a Acordului Minsk, privind soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord. Sistemul antirachetă instalat de Alianţa Nord-Atlantică în România este o "ameninţare" pentru Rusia, a anunţat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. "Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă (din România - n.red.) reprezintă o ameninţare pentru Rusia. La început au fost explicaţii ample referitoare la potenţiale ameninţări balistice din partea Iranului. (...) Trebuie să vă amintesc că preşedintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem", declara de curând Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menţinerea securităţii Rusiei la nivelul adecvat", a spus Peskov. Elementele antibalistice din România afectează securitatea Rusiei, a reiterat recent Ministerul rus de Externe, avertizând Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite că este vorba de o decizie greşită şi de o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). "Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei", a transmis Ministerul rus de Externe. "Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greşită, existând riscul afectării echilibrului strategic", a subliniat diplomaţia rusă. "În plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare", a reiterat Moscova.

Activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de ameninţările unor ţări ca Iranul, a argumentat Robert Bell, emisarul Pentagonului în Europa, reiterând poziţia Statelor Unite că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. "Acum, NATO va avea capacităţile militare de a apăra Europa", a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (judeţul Olt) în sistemul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice. "Iranul continuă să suplimenteze capacităţile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Sistemul antirachetă (din România - n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei", a subliniat Bell.

Cioloş, pentru Washington Post: Relaţiile României cu SUA sunt "la cel mai înalt nivel din istorie"

Relaţiile României cu Statele Unite sunt "la cel mai înalt nivel din istorie", afirmă premierul Dacian Cioloş într-un interviu acordat ziarului The Washington Post, explicând că scopul vizitei sale la Washington îl reprezintă intensificarea cooperării, în principal în domeniul economic.

"Relaţiile (României cu Statele Unite - n.red) sunt la cel mai înalt nivel din istorie. Avem un parteneriat strategic, concretizat prin proiecte de apărare şi securitate. Mă aflu aici (în SUA - n.red) pentru a construi pe baza acestor experienţe pozitive şi pentru a promova dezvoltarea cooperării economice", a declarat Dacian Cioloş pentru cotidianul The Washington Post.

Întrebat ce aşteptări are de pe urma vizitei în SUA, Cioloş a răspuns: "Nu am venit să obţin nimic acum. Este important să menţinem dialogul. Am fost la Detroit şi sunt bucuros să văd că Ford intenţionează să suplimenteze investiţiile în România".

Reporter: Doriţi intensificarea cooperării cu SUA? Mai multe exerciţii militare?

"Vrem mai multe exerciţii militare, o cooperare mai intensă cu toţii aliaţii NATO. La următorul summit NATO, vom propune Alianţei Nord-Atlantice să consolideze nu doar flancul nord-estic al Europei, ci şi pe cel sud-estic. În momentul de faţă, (NATO - n.red.) se concentrează pe ţările baltice, care au frontieră directă cu Rusia", a răspuns Cioloş.

Reporter: Vreţi trupe NATO pe teritoriul României?

"Da, efective militare prin rotaţie, antrenamente comune. Propunerea noastră se referă la integrarea României în rotaţia trupelor NATO", a explicat şeful Guvernului de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici