Cioloş prezintă astăzi Parlamentului aspecte legate de reforma administraţiei. "Funcţionarul public nu trebuie să depindă pe ascuns de politic"

Premierul Dacian Cioloş va prezenta luni, în faţa deputaţilor, începând cu ora 16,00, aspecte legate de reforma statutului funcţionarului public.

3942 afișări
Imaginea articolului Cioloş prezintă astăzi Parlamentului aspecte legate de reforma administraţiei. "Funcţionarul public nu trebuie să depindă pe ascuns de politic"

Cioloş prezintă luni Parlamentului aspecte legate de reforma administraţiei

"Intenţia mea este chiar să merg săptămâna viitoare, luni, în Parlament, în Camera Deputaţilor, să lansăm dezbaterea, să vin acolo cu câteva idei pe care le avem legate de reforma administraţiei. Cert este că vrem să abordăm partea de reforma a statutului funcţionarului public, să clarificăm aspecte legate de statutul funcţionarului public şi la nivel central şi la nivel local'', a precizat primul-ministru.

''Obiectivul nostru ar fi să mergem spre competenţă, transparenţă şi profesionalism, atât în procesul de recrutare a funcţionarilor publici, cât şi în procesul de evoluţie a carierei lor. Să recâştigăm încrederea în faptul că funcţionarul public lucrează în interesul cetăţeanului în primul rând şi că nu trebuie sã depindă pe ascuns de politic", le-a spus marţi Dacian Cioloş primarilor participanţi la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraţelor din România (AOR).

În aceeaşi zi, ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, a declarat că va prezenta în săptămânile următoare Strategia de formare a funcţiei publice, afirmând că primarii care vor câştiga alegerile din iunie ar putea urma cursuri de pregătire şi perfecţionare.

''Strategia de formare a funcţiei publice pe care o avem în acest moment în vedere şi pe care o pregătim o voi prezenta săptămânile viitoare şi în comisia de administraţie. (…) Unul dintre principiile noastre cele mai importante este ca indiferent de modul în care cineva ajunge să lucreze în administraţia publică, prin alegeri sau prin concurs, trebuie să participe la un sistem de formare pentru orice funcţie publică'', a precizat Dîncu la finalul şedinţei Comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor, unde a participat în calitate de invitat.

Tot Dîncu declara în ianuarie că standardele nu se vor aplica imediat celor care sunt deja în funcţie.

"Câteodată se vorbeşte că Guvernul vrea să dea afară funcţionari. Nu este vorba de asta. În orice sistem, atunci când s-a făcut reforma unui sistem al funcţiei publice au fost perioade de graţie de doi sau trei ani în care oamenii au putut să ajungă la un anumit standard de pregătire şi de asemenea se stabilesc de exemplu modalităţi şi tipuri de performanţe pe care oamenii trebuie să le atingă în dinamica unei profesii, pentru că nu poţi să intri funcţionar public şi să rămâi stăpânul acelei funcţii toată viaţa(...). În legătură cu asta, sigur că sunt gândite şi sistemele de remuneraţie şi salarizare din orice zonă", a spus Dîncu.

Deputaţii din Comisia de muncă au dezbătut, marţi, timp de şapte ore, legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016 şi alte măsuri fiscal-bugetare, adoptând 130 de amendamente, printre care cel ce prevede egalizarea salariilor funcţionarilor din administraţia locală cu a celor din administraţia centrală, cu un impact bugetar de 1,6 miliarde de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici