Cioloş: România este solidară cu UE, dar cerem controlul fluxului migrator şi un Schengen funcţional

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului European, că România şi-a reiterat solidaritatea cu Uniunea Europeană în dosarul migraţiei, dar are şi "condiţii", precum întârirea capacităţii UE de a controla fluxul migrator, dar şi asigurarea unui spaţiu Schengen funcţional.

1147 afișări
Imaginea articolului Cioloş: România este solidară cu UE, dar cerem controlul fluxului migrator şi un Schengen funcţional

Cioloş: România este solidară cu UE, dar cerem controlul fluxului migrator şi un Schengen funcţional (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Am asigurat că România este parte a soluţiei, este solidară, dar solidaritatea aceasta vine în anumite condiţii şi lucrurile pe care noi am insistat a fost în primul rând această capacitate a UE de a controla fluxul migrator. Am subliniat că pentru noi este important acest control la frontierele UE şi pentru a ne asigura că spaţiul Schengen continuă să rămână o realitate", a spus premierul, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă care a marcat încheierea Consiliului European de iarnă.

Prim-ministrul a subliniat că poziţia României rămâne neschimbată în privinţa dosarului Schengen şi vrea ca măsurile de control impuse la graniţele din interiorul spaţiului Schengen sunt doar "măsuri temporare". "România rămâne în continuare interesată de un spaţiu Schengen care să fie funcţional", a spus premierul.

Dacian Cioloş a prezentat şi o parte a măsurilor discutate în cadrul Consiliului pe tema migraţiei, afirmând că liderii UE vor aproba, până în vară, un plan de reorganizare a actualului mecanism de control la frontierele externe ale Uniunii, Frontex.

"S-a discutat despre propunerea avansată de Comisie şi care va fi discutată în Consiliul de miniştri, cea privind întărirea controlului la frontiera UE, un lucru foarte bun, pe care şi România l-a susţinut de mai multă vreme, inclusiv prin crearea unei noi structuri de pază de coastă şi pază de frontieră, care ar veni să întârească ceea ce face Frontex astăzi", a spus Cioloş.

În privinţa relocării migranţilior, Cioloş a spus că liderii UE au decis să aştepte să vadă rezultatele actualelor decizii, pentru ca abia apoi să schimbe, eventual, modul în care sunt relocaţi migranţii.

"Este un pas important înainte, în acest proces de întărire a capacităţii UE de a controla fluxul migrator. Putem vorbi, şi am subliniat-o şi eu, de relocări, de cum facem aceste relocări, de tipul de mecanism, pe de o parte după ce demonstrăm că deciziile pe care le-am luat funcţionează (...) şi abia după ce avem această experienţă putem discuta de alte mecanisme de relocare, eventual automate", a spus acesta.

Nu în ultimul rând, Cioloş a spus că a subliniat în cadrul discuţiilor că obiectivul trebuie să fie controlul fluxului migrator, "altfel nu facem decât să luăm decizii pe termen scurt", iar, din această perspectivă, trebuie urmărit şi acordul cu Turcia şi dacă autorităţile de la Ankara îşi respectă angajamentele. În această privinţa, Cioloş a afirmat că s-a observat deja o diminuare a fluxului dinspre Turcia, însă acesta a rămas la nivelul de aproximativ 4.000 persoane pe zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici