Cioroianu, surprins de propriile declaraţii

Ministrul Adrian Cioroianu şi-a cerut scuze, luni, pentru declaraţiile făcute într-o emisiune televizată, afirmând că şi lui i s-au părut surprinzătoare, dar a adăugat că, în opinia sa, există o excepţie, violatorii şi pedofilii, pe care îi consideră cele mai de jos categorii infracţionale.

3 afișări
Imaginea articolului Cioroianu, surprins de propriile declaraţii

Cioroianu, surprins de propriile declaraţii

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat că inclusiv lui i se pare surprinzătoare declaraţia sa recentă potrivit căreia s-ar fi gândit să cumpere teren în deşert pentru infractori. Ministrul a precizat că îşi cere scuze celor ofensaţi de această declaraţie, pe care o regretă.

"Cei care mă cunosc nu numai în calitate de ministru ştiu că (declaraţia, n.red.) nu este caracteristică mesajului pe care l-am transmis constant. Dar în acelaşi timp vă spun cu deschidere că violatorii şi pedofilii mi se par cea mai de jos categorie infracţională", a spus ministrul, adăugând însă că, în mod evident, soluţia nu este trimiterea acestora în deşert.

Cioroianu a dat asigurări că nu s-a referit la nicio categorie etnică sau naţionalitate.

Întrebat în legătură cu eventualitatea unei demisii după acest subiect, ministrul a refuzat să comenteze şi a cerut asociaţiilor care au transmis cererea de demisie să se implice personal pentru reglementarea situaţiei românilor din Italia.

"Evident a fost dincolo de orice intenţie de-a mea de a ofensa. Poate mai puţin pe violatori şi pe pedofili. Nu mă jenez în a le spune că din punct de vedere uman dar şi legal îi consider a fi o categorie cu totul problematică de infractori", a spus Cioroianu care a zis că o "picătură de lumină" în tot cazul Mailat este faptul că nu s-a confirmat existenţa unui viol.

Deputatul PC Sergiu Andon i-a solicitat minstrului de Externe, Adrian Cioroianu, într-un talk-show difuzat vinerea trecută de Antena3, părerea - în calitate de "titular al Externelor, familiarizat cu tratatele internaţionale, cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului" - despre o iniţiativă a conservatorilor privind modificarea Codului Penal.

Aceasta ar prevedea, conform lui Andon, "lărgirea gamei pedepselor complementare cu interdicţia pronunţată de judecător, pentru anumite infracţiuni care lovesc direct în demnitatea şi integritatea umană, de a pronunţa interdicţia de a părăsi un număr de ani teritoriul naţional".

Adrian Cioroianu, care a intervenit telefonic în emisiune a dat următorul răspuns: " Vă rog să mă credeţi. Şi eu mă gândesc de săptămâni de zile care ar fi situaţia. Eu vă spun deschis că nu mi se pare cea mai bună soluţie aceasta, de a nu-i lăsa să părăsească. Aceasta ar trebui să fie, cum să spun, cea mai uşoară pedeapsă. Aceşti oameni, din păcate, repet, nu am studii de drept, nu vreau să pozez în altceva decât ceea ce sunt, dar, aşa cum judec eu, aceşti oameni care comit astfel de fapte, aceşti oameni nu trebuie trimişi în regim de celulă, cu televizor, ar trebui puşi la muncile cele mai dure şi formate probabil batalioane din alea disciplinare. Nu ştiu dacă asta le-ar aduce mintea la cap, dar, credeţi-mă, eram ieri pe drumul dintre Alexandria şi Cairo, la sfârşitul vizitei, îmi veneau ştirile din ţară, din păcate pe SMS, nu puteam fi prins pe telefonul mobil, vă daţi seama, prin deşert...şi mă gândeam dacă nu cumva puteam cumpăra un teren în deşertul ăla egiptean, să-i plasăm acolo pe cei care..astfel de oameni ne fac de râs".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici