Citarea Elenei Udrea în Costa Rica, motiv de amânare în două procese în România

Curtea de Apel Bucureşti a amânat dosarul finanţării campaniei electorale din 2009, în care sunt vizate Elena Udrea şi Ioana Băsescu, precum şi plângerea fostului ministru împotriva denunţătorilor ei, motivul fiind acela că Udrea încă nu a putut fi citată, ea fiind în detenţie în Costa Rica.

1023 afișări
Imaginea articolului Citarea Elenei Udrea în Costa Rica, motiv de amânare în două procese în România

Citarea Elenei Udrea în Costa Rica, motiv de amânare în două procese

Ambele dosare au fost amânate după ce magistraţii au constatat o lipsă de procedură cu Elena Udrea, aflată în detenţie într-un penitenciar din Costa Rica.

Totodată, în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009 a fost pusă în discuţie traducerea rechizitoriului în limba spaniolă, pentru ca autorităţile din Costa Rica să înţeleagă acuzaţiile din acest dosar. Următorul termen în dosar a fost fixat pentru 13 decembrie.

Curtea de Apel Bucureşti a luat în discuţie, tot joi, o plângere formulată de Elena Udrea împotriva unei ordonanţe a procurorilor de netrimitere în judecată a Anei Maria Topoliceanu şi Dinu Pescariu - ambii denunţătrori ai Elenei Udrea - în cel mai nou dosar penal în care este vizat fostul ministru al Turismului, Hidroelectrica, cel în care apare şi numele omului de afaceri Bogdan Buzăianu. Şi acest proces a fost amânat, pentru data de 10 ianuarie 2019, tot din lipsă de procedură cu fostul ministru al Dezvoltării.

În primul dosar - cel privind campania din 2009 - procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 24 mai, sub control judiciar, pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare şi pe Dan Andronic, în stare de libertate, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”, se arată într-un comunicat al DNA.

În al doilea dosar - al contractului cu Hidroelectrica - procurorii DNA spun că Elena Udrea şi-ar fi exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ de aproximativ 50% din valoarea pieţei. Elena Udrea ar fi pretins şi primit, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite de aproximativ 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii care avea în derulare mai multe contracte cu Compania Naţională de Investiţii, condusă la vremea respectivă de Ana Maria Topoliceanu.

Întrebată despre acuzaţiile procurorilor DNA potrivit cărora ar fi cerut 5 milioane de dolari mită pentru a ajuta un om de afaceri să cumpere energie ieftină de la Hidroelectrica., Elena Udrea a spus că omul de afaceri la care se face referire este Bogdan Buzăianu. Ea spune că nu s-a întâlnit niciodată cu Buzăianu, dar că ştie această „poveste”, iar pentru aceasta ar trebui să răspundă Ana Maria Topoliceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici