Citirea textului moţiunii de cenzură a început în Parlament

Citirea textului moţiunii de cenzură depusă de opoziţie urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii a început, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, în Parlament.

41 afișări
Imaginea articolului Citirea textului moţiunii de cenzură a început în Parlament

Citirea textului moţiunii de cenzură a început în Parlament (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Textul moţiunii este citit de deputatul PSD Ioan Cindrea.

La şedinţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor şi-au anunţat prezenţa 256 din 470 parlamentari. De asemenea, sunt prezenţi premierul Emil Boc şi membrii Cabinetului.

Şedinţa este condusă de către preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

Înainte de a începe şedinţa, Emil Boc a urcat la prezidiu şi s-a salutat cu Roberta Anastase şi cu Mircea Geoană, pe care l-a bătut uşor pe mână.

Guvernul, PDL, UDMR, independenţii au peste 2 ore la moţiune, opoziţia - puţin peste o oră

Guvernul, grupurile PDL şi UDMR, precum şi independenţii au aproape două ore şi jumătate alocate pentru a-şi prezenta punctul de vedere în plen, la dezbaterea moţiunii de cenzură, în timp ce opoziţia are puţin peste o oră.

Anterior citirii textului moţiunii, plenul reunit a aprobat cu unanimitate de voturi programul desfăşurării procesului de dezbatere şi vot în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură.

Astfel, după prezentarea moţiunii, Guvernul îşi va expune punctul de vedere, urmând să aibă loc dezbaterile generale. După dezbateri, Guvernul va răspunde criticilor, iar apoi se va trece la vot.

Guvernul are la dispoziţie 60 de minute pentru prezentarea punctului său de vedere, pe care le va putea utiliza la începutul şi la sfârşitul dezbaterilor.

Grupurile parlamentare au alocat un timp de exprimare a punctelor de vedere în funcţie de numărul de parlamentari arondaţi, în condiţiile în care se alocă 20 de secunde/parlamentar.

Astfel, grupul PDL are la dispoziţie 58 de minute, PSD - 45 de minute, PNL - 27 de minute, UDMR - 10 minute, independenţii - 9 minute, independenţii fără apartenenţă politică - 2 minute.

Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Codul Muncii

Guvernul şi-a asumat, în 8 martie, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", semnată de 210 parlamentari USL, care a fost citită săptămâna trecută în plenul reunit.

În textul depus de opoziţie se arată că această moţiune de cenzură se doreşte a fi o formă de sancţionare care vizează atât modificările aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea, cât şi la adresa acestei proceduri şi a reprezentanţilor actualei puteri, "care abuzează în continuare de angajarea răspunderii pentru a-şi impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice şi contrare intereselor cetăţenilor români".

"Oare ce mesaj transmite puterea politică din România, în frunte cu preşedintele Băsescu, cetăţenilor români, ţărilor Uniunii Europene, cancelariilor de peste Ocean, celor de la FMI de la care încă cere bani pentru clientela politică, când proclamă că Boc trebuie schimbat, pentru ca, a doua zi, aceeaşi putere executivă să pretindă, prin gura şi semnătura omului hulit, că poate promova prin angajarea răspunderii un proiect bun pentru ţară şi pentru români. Doar un mesaj neserios, doar semnale de neîncredere şi de gâlceavă politică", mai susţin ei.

Parlamentarii USL mai spun că angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii nu este specifică unui regim democratic, pentru că "procedura este forţată, ocoleşte dezbaterea parlamentară şi argumentele societăţii civile, nu serveşte nici interesele celor cărora se adresează, pentru că textul propus nu este în măsură a flexibiliza raporturile de muncă, mai ales într-o perioadă de criză".

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerelor Parlamentului, după prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Cabinetului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. După încheierea dezbaterilor se procedează la votarea moţiunii de cenzură. Votul va fi secret cu bile.

La Senat, grupul PSD are 44 de parlamentari, inclusiv Cătălin Voicu, deci social-democraţii pot conta pe 43 de voturi, dacă nu vor fi absenţe. Senatorul Ion Toma, care a demisionat vineri din PSD, a declarat pentru "Gândul" că nu se va alătura altui partid şi a precizat că va vota moţiunea de cenzură depusă de USL, deoarece este în beneficiul românilor. Grupul PNL de la Senat are 24 de reprezentanţi. La Cameră, grupul PSD are 91 de membri, iar PNL are 58 de deputaţi. În total, grupurile PSD şi PNL au 216 parlamentari, însă deputatul liberal Ciprian Dobre nu va participa la şedinţă, din motive medicale, astfel că opoziţia se poate baza pe voturile a 215 parlamentari.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

PDL şi UDMR au anunţat că au decis ca parlamentarii lor să nu-şi exprime votul la moţiunea de cenzură. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, marţi, pentru "Gândul" că nu este de acord cu decizia luată de formaţiunile aflate la guvernare de a nu-şi exprima dreptul la vot, iar el va vota împotriva moţiunii de cenzură.

Liderii PSD, PNL şi PC au anunţat că parlamentarii opoziţiei vor fi prezenţi cu toţii şi vor vota moţiunea de cenzură.

Preşedintele a declarat, luni seară, la TVR 1, că alianţa la guvernare tratează moţiunea de cenzură pe Codul Muncii cu "oarecare uşurinţă", menţionând că a chemat PDL la "atenţie şi responsabilitate" şi că speră să nu existe parlamentari PDL care să voteze moţiunea "de dragul populismului". El a mai spus că dacă moţiunea nu va trece, atunci, România are premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici