Ciucă, după vizita la Kiev: Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă şi acţiune din Ucraina

Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă şi acţiune comise de forţele sale în Ucraina, a spus marţi premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea avută la Kiev cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal.

257 afișări
Imaginea articolului Ciucă, după vizita la Kiev: Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă şi acţiune din Ucraina

Ciucă, după vizita la Kiev: Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă şi acţiune din Ucraina

„Mulţumesc pentru invitaţia de a vizita Ucraina în această perioadă de luptă eroică a poporului ucrainean pentru a respinge agresiunea declanşată în mod ilegal, nejustificat, neprovocat şi deliberat de către Rusia. România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, precum şi a obligaţiilor sale internaţionale, conform dreptului internaţional. Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană şi euroatlantică. Lupta Ucrainei este, de asemenea, lupta pentru apărarea valorilor şi a libertăţilor noastre comune”, a afirmat Nicolae Ciucă, după întâlnirea avută la Kiev cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal.

El a transmis condoleanţe pentru pierderea atâtor vieţi omeneşti nevinovate şi regret pentru distrugerile materiale uriaşe din Ucraina.

„Întreaga lume ar trebui să vadă şi să elogieze curajul poporului ucrainean de a-şi urma liber propriul drum. Agresiunea rusă continuă zi de zi cu tot mai multe victime, ca rezultat al unor atacuri premeditate. Nu există suficiente cuvinte pentru a descrie atrocităţile din Bucha, Borodianka, Irpin şi alte părţi ale Ucrainei. Invazia rusă în Ucraina încalcă orice regulă a dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar – contravine valorilor morale fundamentale ale umanităţii. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă şi acţiune comise de forţele sale în Ucraina, care sunt condamnate covârşitor, în mod legitim, de comunitatea internaţională. Trebuie să luăm toate măsurile posibile pentru a-i trage la răspundere şi a-i pedepsi pe toţi cei responsabili pentru proiectarea, finanţarea şi implementarea acestui război ilegal de agresiune împotriva unui popor care, asemenea nouă, doreşte pace, libertate şi prosperitate. Aduc astăzi aici, cu mine, nu doar dovada solidarităţii Preşedintelui României, Guvernului şi Parlamentului, dar şi solidaritatea sinceră a fiecărui român”, a adăugat premierul român.

El precizează că România, încă de la momentul ocupării ilegale a Peninsulei Crimeea, în 2014, şi până la agresiunea pe scară largă din zilele noastre, „a susţinut ferm independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”.

„Când spun integritate teritorială, fac referire la graniţele Ucrainei recunoscute la nivel internaţional. România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral şi multilateral, în cadrul tuturor organizaţiilor internaţionale şi la toate nivelurile – politic, umanitar, economic şi juridic – pentru a se asigura că dreptul internaţional şi principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată. #StandWithUkraine s-a transformat într-un motto universal de recâştigare a libertăţii, într-un apel general pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în dificultate. După cum ştiţi, toţi ucrainenii care au fugit din calea atrocităţilor comise de Rusia au fost şi sunt bineveniţi în casele, bisericile, şcolile, adăposturile din România. Peste 820.000 de cetăţeni ucraineni au trecut graniţa României. Ei au fost şi sunt bineveniţi în inimile şi sufletele noastre. Doresc să vă asigur încă o dată că cetăţenii ucraineni vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiţii prielnice să se întoarcă acasă, în ţara lor. Guvernul României a adoptat numeroase măsuri pentru a asigura un tranzit rapid către şi prin România, acces gratuit la servicii medicale şi educaţionale, precum şi la piaţa muncii, pentru cei ce doresc să-şi câştige traiul. La fel de important este şi ajutorul acordat Ucrainei, iar în acest sens aş dori să subliniez disponibilitatea noastră de a veni în continuare în sprijinul ţării dumneavoastră”, a menţionat Ciucă.

El a amintit de hub-ul umanitar lansat la 9 martie, la graniţa cu Ucraina, pentru a eficientiza asistenţa umanitară acordată cetăţenilor ucraineni.

„Am venit aici pentru a transmite un mesaj de disponibilitate de a ne îmbunătăţi şi avansa relaţiile bilaterale la un nou nivel. Circumstanţele actuale ne arată cât de importante sunt legăturile româno-ucrainene în regiune. Am discutat despre modalităţi practice de consolidare a relaţiilor economice, conectivitate fizică, interconectare în domeniul transporturilor şi energetic. România a luat deja măsuri pentru a facilita tranzitul transportatorilor de marfă ucraineni pe teritoriul său, de a permite transportul produselor de origine animală şi cerealelor din Ucraina şi de a extinde capacităţile portului Constanţa pentru mărfuri din ţara dumneavoastră. După cum am discutat, trebuie, în continuare, să-i rugăm pe miniştrii noştri – ai energiei, economiei şi transporturilor – să se reunească pentru a stabili toate acele detalii tehnice care să dezvolte infrastructura şi să faciliteze tranzitul transportului de marfă. Cred că aceasta este o oportunitate excelentă pentru noi de a le spune că trebuie să se întâlnească şi să găsească soluţii împreună. De asemenea, România este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ucrainei şi suntem pregătiţi pentru a discuta în termeni concreţi despre acest proces”, potrivit lui Ciucă.

El a vorbit şi despre etnicii români din Ucraina, despre care a spus că s-au dovedit a fi, în primul rând, foarte buni cetăţeni ai Ucrainei: „S-au implicat în efortul general de respingere a agresiunii ruse. Sunt convins că împreună ne vom asigura că identitatea lor culturală va fi păstrată în cele mai bune condiţii”.

Declaraţiile de presă susţinute la Kiev au fost puse la dispoziţia publicului din România miercuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici