Ciucă, la întâlnirea lui Antony Blinken: Mulţumesc pentru întârirea Flancului Estic

  • Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit marţi, cu secretarul de stat american Antony J. Blinken, la Ateneul Român.
  • Cei doi au participat la o expoziţie dedicată celor 25 de ani de parteneriat strategic, iar Ciucă i-a mulţumit reprezentantului SUA pentru întărirea Flancului Estic.
191 afișări
Imaginea articolului Ciucă, la întâlnirea lui Antony Blinken: Mulţumesc pentru întârirea Flancului Estic

„Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România – SUA. Mă bucur foarte mult că acum 25 de ani, atunci când a avut loc prima întâlnire cu poporul român a preşedintelui Clinton, dumneavoastră aţi fost aici, la Bucureşti, în staff-ul preşedintelui. Sunt foarte bucuros şi pot să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de sfert de secol. 25 de ani reprezintă un jalon foarte important care ne determină să conştientizăm că în 1997 s-a născut o generaţie care a crescut şi s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a mai spus că este convins că această generaţie va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a apăra libertatea, drepturile câştigate şi valorile democratice.

„Sunt convins că această generaţie, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanţă, adevărata importanţă a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite, ca de altfel şi apartenenţa noastră la NATO şi la UE. Sunt convins că putem să ne bucurăm împreună şi să mulţumim gazdelor pentru această expoziţie care a fost deschisă aici, într-o clădire simbolică pentru istoria şi cultura României, Ateneul Român. Prezenţa noastră aici confirmă interesul pe care SUA îl acordă parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Vă asigur că Guvernul României va face tot ce îi stă în putinţă pentru consolidarea şi extinderea acestui parteneriat strategic”, i-a mai spus Nicolae Ciucă lui Antony Blinken.

De asemenea, Nicilae Ciucă a mulţumit SUA pentru angajamentul şi pentru prezenţa în România şi pentru importanţa pe care o acordă întăririi, descurajării şi apărării pe Flancul Estic al NATO.

„Desigur, dimensiunea economică este una foarte importantă şi trebuie să apreciez cooperarea economică şi creşterea investiţiilor americane în România În acest context, energia a devenit mult mai importantă decât ne-am fi gândit cu ceva timp în urmă. Vreau să subliniez faptul că avem o colaborare în domeniul nuclear – civil, intenţia SUA de a finanţa construcţia reactoarelor 3 şi 4 deja s-a materializat prin acea ofertă de 3 miliarde, este de subliniat ca fiind un element important al parteneriatului strategic. De asemenea, dezvoltarea reactoarelor modulare mici reprezintă un domeniu de cooperare foarte important între specialiştii din SUA şi din ţara noastră. Tehnologia vine din SUA şi şi a fost ales locul aici, în România, la Doiceşti, unde urmează să fie amplasat primul reactor. Există şi alte linii de cooperare în domeniul energiei, intenţia deja anunţată de cooperare şi dezvoltare a capabilităţilor de noi surse de energie în mod special eoliană este de asemenea un domeniu foarte important”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici