Ciucă: Nu putem permite ca legea forţei să devină substitut al ordinii internaţionale

„Nu putem permite ca legea forţei să devină substitut al ordinii internaţionale bazate pe reguli şi pe statul de drept”, spune Nicolae Ciucă la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

284 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Nu putem permite ca legea forţei să devină substitut al ordinii internaţionale

Ciucă: Nu putem permite ca legea forţei să devină substitut al ordinii internaţionale

„Agresiunea militară rusă din Ucraina pune presiune asupra cadrului internaţional fondat pe principiile Cartei ONU. Este în acelaşi timp o provocare pentru securitatea europeană şi chiar globală. În acest context, răspunsul robust în apărarea valorilor şi a securităţii noastre trebuie să fie armonizat cu agenda noastră de dezvoltare socio-economică şi de tranziţie digitală şi verde. Doar menţinerea cursului pe linia reformelor ne va ajuta să consolidăm rezilienţa atât de necesară României şi să asigurăm consistenţa resurselor de care avem nevoie pentru dezvoltare, securitate şi apărare, inovare.
24 februarie a fost un moment în care parteneriatul euroatlantic şi-a dovedit rezilienţa şi determinarea de a-i proteja pe cei care au făcut alegeri clare pentru democraţie şi libertate. Agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează UE şi parteneriatul euroatlantic sunt importante şi trebuie susţinute. Erodarea acestor principii, demonizarea sau demonetizarea lor prin discursuri populiste şi extremiste sunt menite să afecteze negativ fundamentul societăţilor bazate pe drepturi, libertăţi şi supremaţia legii”, afirmă Nicolae Ciucă.

Premierul spune că România trebuie să îşi asocieze şi mai pronunţat eforturile cu cele ale partenerilor cu care împărtăşeşte aceleaşi valori şi obiective şi să redinamizeze comunitatea democraţiilor, nu doar în Europa, dar şi în Asia, Africa sau America Latină.

„Nu putem permite ca legea forţei să devină substitut al ordinii internaţionale bazate pe reguli şi pe statul de drept. Acesta trebuie să rămână mesajul nostru clar şi busola opţiunilor noastre de parteneriat aprofundat. Totodată, România va continua să susţină ferm alegerea europeană a partenerilor săi, precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau statele din Balcanii de Vest. Relaţia specială, profundă şi sinceră dintre România şi Republica Moldova a cunoscut o nouă dinamică în ultimul an. Această evoluţie a fost cu atât mai necesară în actualul context geopolitic. Vom continua să susţinem Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispunem. Rămânem pregătiţi să lucrăm împreună pentru un parcurs de succes al acesteia în calitate de candidat la UE”, adaugă Ciucă.

El arată că acţiunea multidimensională a României în sprijinul Ucrainei, inclusiv prin susţinerea deciziei de acordare a statutului de candidat la UE, este o contribuţie directă la efortul comun european şi euroatlantic pentru prosperitatea şi securitatea regiunii şi a continentului nostru.Totodată, el precizează că România doreşte să fie şi parte a dialogului şi soluţiilor legate de reconstrucţia Ucrainei.

„Războiul din Ucraina a readus în atenţie importanţa regiunii Mării Negre. Locul strategic pe care aceasta îl are în termeni de conectivitate, securitate, inclusiv energetică sau alimentară, este acum clar. Conceptul Strategic al NATO adoptat de liderii Alianţei la Madrid confirmă acest lucru de o manieră neechivocă. Această decizie este rezultatul, în principal, al demersurilor diplomatice efectuate de România, ţara noastră fiind un susţinător constant al importanţei regiunii atât pentru UE, cât şi pentru NATO. Este necesar să lucrăm cu toţi partenerii pentru a asigura că Marea Neagră rămâne sigură, inclusiv pentru navigabilitate, pentru proiecte de conectivitate în sfera transportului, infrastructurii de comunicaţii sau energiei. O lecţie a războiului Rusiei în Ucraina este reconfirmarea importanţei rezilienţei socio-economice. În plan naţional şi european este important să adoptăm măsuri care să asigure gestionarea efectelor negative ale creşterii preţurilor la energie şi ale impactului perturbării lanţurilor de aprovizionare. Pregătim aderarea la OCDE. Este un proces important. Avem nevoie să vă implicaţi fiecare dintre dumneavoastră şi să susţineţi acest demers”, mai spune Nicolae Ciucă.

Totodată, premierul a vorbit şi despre finalizarea MCV.

„Sper, de aceea, că din perspectivă naţională, perioada de acţiune diplomatică următoare să rămână caracterizată de ambiţie. Ambiţia de a aprofunda participarea României la UE prin obţinerea deciziei de aderare la Schengen. Ambiţia ca, pe baza adoptării măsurilor necesare în domeniul consolidării independenţei justiţiei, să putem finaliza MCV. Ambiţia pentru un proces susţinut de aderare la OCDE, având ca jaloane prezentarea, în perioada următoare, a Memorandum-ului Iniţial, necesar pentru stabilirea planului de implementare a tuturor măsurilor prevăzute în Foaia de Parcurs. Am convingerea că pot conta pe dumneavoastră în susţinerea demersurilor naţionale de reformă, conectare, rezilienţă”, afirmă şeful Executivului.

De asemenea, el le-a vorbit diplomaţilor români despre diaspora.

„Trebuie, de asemenea, să continuaţi munca dumneavoastră în sprijinirea şi coagularea comunităţilor românilor care trăiesc şi muncesc în ţările dumneavoastră de reşedinţă. Acest obiectiv trebuie să rămână în topul priorităţilor dumneavoastră. Românii – oriunde s-ar afla – trebuie să se simtă “Acasă” în locul în care drapelul naţional este arborat. Programele pentru diaspora ale Guvernului României urmăresc să contribuie la prezervarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din afara graniţelor. Oportunităţile pe care le oferă România există şi în sfera susţinerii prin antreprenoriat a reintegrării celor care vor să revină în România. Astfel, prin informarea constantă şi obiectivă asupra programelor şi realităţilor româneşti, puteţi sprijini obiectivul nostru de a încuraja revenirea în România a celor care au optat să studieze sau să lucreze în altă ţară. Vă încurajez să fiţi şi mai pragmatici, asertivi şi proactivi în promovarea intereselor româneşti, mai ales în avansarea oportunităţilor economice şi de investiţii. Aceste oportunităţi vizează nu doar creşterea investiţiilor directe, dar şi promovarea României ca alternativă pentru afaceri care caută să se relocheze. Consider că, pe lângă importanţa atragerii de investiţii în România, este oportun să rămâneţi implicaţi în încurajarea prezenţei capitalului românesc în exterior, începând cu Balcanii de Vest, zona Mării Negre, dar şi în afara spaţiului european. (...) Nu în ultimul rând, vă încurajez să rămâneţi protagonişti activi în multiplicarea narativelor frumoase pe care România le generează: o societate generoasă şi solidară; un mediu de afaceri creativ - care sper că va produce noi unicorni; un profil strategic clar în sectorul energetic; o viziune ambiţioasă pentru o Europă unită, un parteneriat transatlantic consistent şi o vecinătate stabilă cu un parcurs european clar”, încheie Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici