Ciurchea, lui Iohannis: Au fost probleme inerente unui proiect de dimensiunea cardului

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Vasile Ciurchea a declarat, luni, referitor la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind cardul de sănătate, că au existat probleme inerente unui proiect de asemnea anvergură, dar în prezent sistemul funcţionează.

445 afișări
Imaginea articolului Ciurchea, lui Iohannis: Au fost probleme inerente unui proiect de dimensiunea cardului

Ciurchea, lui Iohannis: Au fost probleme inerente unui proiect de dimensiunea cardului (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

Invitat la o discuţie la Grupul PNL din Camera Deputaţilor, Ciurchea a fost întrebat de jurnalişti ce i-ar transmite preşedintelui României, care a făcut unele declaraţii privind situaţia creată de implemntarea cardului naţional de sănătate.

"Pot să mă refer la aspecte tehnice. Din punct de vedere tehnic, un asemenea proiect de dimensiunea cardului naţional sigur că avea şi probleme. Probleme inerente oricărui început. Dar mare parte le-am intuit. Pe altele nu. Dar am încercat să gestionăm, pe măsură ce apăreau şi în timp real. Sistemul funcţionează, sperăm că în două luni marea majoritate a cardurilor să fie la cetăţeni, probabil că sută la sută nu se poate. Sigur că ne-am gândit că pot fi foarte multe probleme de aceea am rugat să fie folosit cardul ca să vedem ce probleme apar. Dacă aveam experinţa unui alt sistem cu card probabil că le intuiam în 90 la sută din cazuri", a spus Ciurchea.

Întrebat de ce nu au fost folosite în paralel sistemul vechi şi cel cu card, Ciurchea a spus că acest lucru s-a întâmplat timp de cinci luni.

"Au trecut peste cinci luni de la distribuţia cardurilor şi până la 1 mai. I-am rugat să folosescă cardurile", a spus preşedintele CNAS, referindu-se la furnizorii de servicii. El a mai spus că unii dintre aceştia s-au opus schimbării.

Ciurchea a arătat totodată că 97 la sută dintre carduri au ajuns la pacienţi, iar în acest moment mai sunt de distribuit aproximativ 350, iar pentru cei care nu le-au primit sau nu le vor, s-a creat posibilitatea să primească servicii şi fără.

"Nu am dat vina pe oameni că s-au bulucit, dar dacă nu ai nevoie de servicii, ci doar să iniţializezi cardul, atunci stai ceva la coadă. Cardul poate fi iniţializat la orice furnizor, cu excepţia farmaciilor", a mai precizat Ciurchea.

Privind informaţiile conform cărora medicii de familie s-ar teme că nu le vor fi decontate serviciile acordate fără card, Ciurchea a spus că responsabilitatea fondurilor este a CNAS, care şi-a asumat decontarea serviciilor.

Deputatul PNL Horia Cristian a declarat, la rândul său, că "proiectul are nevoie de susţinere din partea Guvernului", care "trebuie să clarifice situaţia serviciilor acordate pacienţilor fără card".

"Guvernul trebuia să facă publicitate. Este evident că orice început este dificil şi că a creat un pic de panică. Cerem Guvernului să corecteze contractul cadru'', a mai spus Horia Cristian.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Guvernul a pregătit prost implementareea programului privind cardul de sănătate, el menţionând că m văzut mii de oameni care stau la cozi şi că este "un scandal public".

Preşedintele Iohannis a fost întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută la Aeroportul "Henri Coandă", la întoarcerea dintr-o deplasare în Polonia, în legătură cu modul de implementare a programului privind cardurile de sănătate.

"E o problemă reală, Guvernul a pregătit prost implementarea", a spus Iohannis, menţionând că a văzut mii de oameni care stau la cozi.

"E un scandal public", a spus şeful statului.

Întrebat dacă va discuta cu premierul despre această situaţia creată de eliberarea cardurilor de sănătate, şeful statului a răspuns: ”Evident că voi vorbi pe această temă”.

Aproape 1.000 de persoane au aşteptat la coadă, luni, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti pentru a-şi lua cardul de sănătate sau o adeverinţă, după ce la sfârşitul săptămânii trecute medicii de familie le-au spus că din 1 mai nu vor mai fi primiţi în spitale fără acesta.

Încă de la ora 05.00, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) s-au adunat câteva zeci de persoane. Numărul acestora a crescut în orele următoare, astfel că până la 13.00 aproape 1.000 de persoane au stat la coadă pentru a solicita cardul de sănătate sau o adeverinţă.

Purtătorul de cuvânt al CASMB, Cristina Călinoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că implementarea, de la 1 mai, a cardului de asigurări de sănătate a creat, în principal, aglomeraţie, după anunţul medicilor de familie că pacienţii nu vor primi servicii medicale fără card.

"Oamenii spun că medicii nu îi primesc fără aceste carduri. I-am rugat să-i reclame pe doctori, pentru că aceştia nu au voie să-i refuze, dar decât să se certe cu medicul lor, oamenii preferă să vină la CASMB şi să se certe cu noi", a spus Cristina Călinoiu.

Potrivit acesteia, de mai bine de o lună, CASMB a lansat mai multe aplicaţii, astfel încât toţi cei care nu au primit cardul să-l poată ridica în condiţii civilizate.

În Bucureşti, au fost acordate, luni, aproape 7.500 de servicii medicale. Dintre acestea, au fost acordate 3.608 servicii medicale fără card, 2.946 de către medicii de familie, iar 3.823 după validarea cardului, dintre care 2.277 de către medicii de familie.

De asemenea, o echipă de Control a Casei de Asigurări Naţionale de Sănătate (CNAS) a făcut, marţi, un control la Policlinica Vitan, după mai multe sesizări privind acordarea serviciilor medicale în această unitate pe baza cardului de asigurări de sănătate.

În urma acestor controale, echipa CNAS a constatat că la două dintre cabinetele medicale asiguraţii se aflau în sala de aşteptare iar cardurile de sănătate ale acestora erau în cabinetul medicului.

Un medic de familie avea un afiş pe uşă pe care scria că nu acordă consultaţii medicale decât pe baza cardului, însă au fost consultaţii şi pacienţii care nu aveau card.

De asemenea, echipa de control a constatat că un mare număr de asiguraţi au solicitat numai activarea cardului fără a avea însă nevoie de un serviciu medical.

Conducerea CNAS a recomandat asiguraţilor să activeze cardul numai atunci când au nevoie de un serviciu medical. CNAS va desfăşura şi în perioada următoare controale la nivel naţional la furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contruactuală cu casele de sănătate, mai ales acolo unde au fost primite sesizări din partea pacienţilor.

"Vom aplica sancţiuni tuturor acelor furnizori care refuză dreptul la servicii medicale unei persoane asigurate, principala noastră preocupare în acest moment este ca pacienţii să beneficieze de servicii medicale atunci când au nevoie de ele", a declarat marţi preşedintele CNAS Vasile Ciurchea.

Asiguratul care nu primeşte serviciul medical pentru că nu prezintă cardul de sănătate trebuie să sesiseze imediat casa de asigurări în evidenţa căreia se află. În cazul în care se confruntă cu alte probleme în acordarea asistenţei medicale sau pentru a ridica o reţetă din farmacie pacientul va telefona la numărul de telefon inscripţionat pe cardul lui de sănătate, potrivit preşedintelui CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici