Codruţa Kovesi: MCV a fost util, România nu a rezolvat problema imunităţii

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi că verificările dispuse în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare au fost utile şi că „sistemul de justiţie din România a reuşit să performeze”, însă imunitatea parlamentară rămâne în continuare o problemă.

301 afișări
Imaginea articolului Codruţa Kovesi: MCV a fost util, România nu a rezolvat problema imunităţii

Codruţa Kovesi: MCV a fost util, România nu a rezolvat problema imunităţii (Imagine:Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

“MCV a fost util, sistemul de justiţie a reuşit să performeze. DNA a fost laudată în rapoartele MCV şi când Daniel Morar o conducea. În zece ani de zile, DNA fiind evaluată de Comisia Europeană a ieşit bine”, a explicat procurorul şef al DNA la postul public de televiziune.

Procurorul şef al DNA a făcut referire şi la unul dintre obiectivele pe care, în viziunea Codruţei Kovesi, România nu a reuşit să le indeplinească : imunitatea parlamentară.

“Săptămâna trecută cererea în cazul unui deputat a fost respinsă. În alte dosare, în cazul unor persoane s-a dispus arestul, alţii nu au fost arestaţi pentru că Parlamentul a respins. Comisia a monitorizat în mod permanent. Din această perspectivă, e nerezolvată problema”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Consiliul UE a salutat marţi tendinţa către "progrese semnificative" demonstrată de România şi îndeamnă Bulgaria să accelereze urgent reformele, reiterându-şi concluziile referitoare la rapoartele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) prezentate în ianuarie, se arată într-un comunicat.

Această tendinţă, demonstrată de România "în numeroase domenii", relevă o "sustenabilitate" tot mai mare a reformelor, apreciază Consiliul, adăugând că "măsurile adoptate de principalele instituţii judiciare şi privind integritatea, în cadrul luptei împotriva corupţiei la nivel înalt, au menţinut o dinamică impresionantă".

Consiliul reiterează de asemenea "importanţa unui angajament politic larg şi fără echivoc faţă de reforme" din partea tuturor instituţiilor publice şi actorilor politici. Acest lucru este "deosebit de relevant" în special în lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile, în respectarea independenţei sistemului judiciar şi în "alte probleme de integritate relevate în raport".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici