COMENTARIU: Alegeri sub zodia găinii

Din ziua în care a plouat cu găini peste curtea creştin-liberală, totul a devenit sprinţar spre bezmetic. Klaus Iohannis a evadat tiptil din limite, Victor Ponta s-a tulburat de la tămâieri şi maşinile de zgomote au luat-o razna.

793 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Alegeri sub zodia găinii

COMENTARIU: Alegeri sub zodia găinii (Imagine: Gabriel Fluerariu/Mediafax Foto)

Declanşatorul a fost târzia dezgheţare a challenger-ului Klaus. Dacă s-ar fi produs mai timpuriu în sezonul electoral, ultimele dueluri ar fi avut o altfel de substanţă. Aşa, infuzia de căldură administrată lui Iohannis (căci "termometrul" său interior arată glaciaţiune constantă) a fost responsabilă de ceva intensitate (referinţa rămâne "domnule Ponta, i-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus prim-ministru?"), concentrate în unicele două momente "faţă în faţă" ale campaniei. A fost două măceluri simetrice, coliziunea stingându-se în scor egal.

Paradoxal, Victor Ponta îi este asemănător lui Klaus Iohannis în ceea ce priveşte chimia interioară. Diferenţa este că potenţialul câştigător poate da impresia convingătoare că e vibrant, când de fapt, pe dinăuntru este sloi. În această campanie ciudată, Victor Ponta a avut o hotărâre aproape morbidă de a face şi a fi orice pentru atingerea scopurilor sale.

În plus, în jurul său a funcţionat şi funcţionează un sistem agresiv şi bine pus la punct, în stil asiatic, de întreţinere a cultului personalităţii, pe care actualul premier şi preşedinte (deocamdată) al PSD îl acceptă, nepărând să conştientizeze nocivitatea sa. Îngăduirea unui asemenea sistem este o otravă lentă, dar sigură pentru Victor Ponta şi letală pentru binele public.

La acest moment, sentimentul este că povestea alegerilor prezidenţiale a fost deja scrisă şi că planetele s-au aliniat. Dar, atât la cei lucizi, cât şi la înflăcăraţi, în umbră stă îndoiala, acel "dar...deşi...poate...totuşi". Unii se tem de această îndoială, alţii îşi fac speranţe şi toţi se întreabă dacă finalul poate fi schimbat.

Da, poate fi schimbat, dar fără personaje providenţiale, fără gloanţe trase aiurea, fără acuzaţii teatrale şi persiflări ieftine.

Da, finalul poate fi altul. Dacă vor fi cât mai mulţi care se hotărâsc să iasă din autismul civic atât de păgubitor, să iasă din călduţele egoisme şi nepăsări personale. Deznodământul alegerilor stă în mâinile nehotârăţilor şi indiferenţilor, la fel de mult ca în al celor care deja s-au implicat.

Rămâne de văzut în a cui curte va ploua cu găini în seara de 16 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici