COMENTARIU Bogdan Nicolae | Pixul guvernării încă scrie gros

Sunt anecdotice referirile la grosimea vârfurilor de creioane cu care se trasau în trecut graniţele şi care muşcau din relief şi din populaţii, cu consecinţe istorice... Din avion, ai fi văzut o linie firavă.

1383 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Bogdan Nicolae | Pixul guvernării încă scrie gros

COMENTARIU Bogdan Nicolae | Pixul guvernării încă scrie gros

De aproape, când o iei agale cu teodolitul în spinare, vezi că graniţa s-a mutat peste un deal, o cale de acces sau dincolo de vreo sursă vitală pentru traiul comunităţii tale. Cu un creion de tâmplărie, faci minuni, fără multe armate.

Aşa şi guvernanţii noştri. Din când în când, pixul lor în tuşe groase muşcă din flacoanele de vaccin şi diminuează cantităţile disponibile fără să bagi de seamă. Te mai întrebi, apoi, de ce trebuie să tot aştepţi următorul transport de vaccinuri?

Am luat comunicatele oficiale din meniul de informaţii al platformei web vaccinare-covid.gov.ro pentru zilele de 16, 17 şi 18 ianuarie. Ca să nu lucrez la rândul meu cu alte creioane de tâmplărie, mă îngrijesc şi pun datele într-o oglindă rece de Excel. Minune! Văd cum, pe nesimţite, creşte numărul de doze declarate ca fiind folosite. De la începutul campaniei de vaccinare în 27 decembrie 2020, în mod miraculos 817 doze au apărut în grafic. Ce să fie oare? De unde apar dozele astea consumate?

 

 

Comunicatele INSP, retransmise de CNCAV

16.01

17.01

18.01

Persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore)

12.421

8.095

30.237

Din care,

 

 

 

cu prima doză

12.421

7.220

29.162

cu doza de rapel

0

875

1.075

Persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020)

196.090

204.185

235.239

Din care

 

 

 

cu prima doză

196.090

193.310

233.288

cu doza de rapel

0

875

1.951

Datele din comunicatele de pe 16 şi 17 ianuarie se pupă. Atât. Datele din comunicatul de pe 18 ianuarie, când s-a raportat oficial operaţionalizarea etapei de vaccinare a celor din grupa a doua de urgenţă, refuză să coopereze cu datele din comunicatele precedente. O fi fost pixul prea gros, totuşi?

Să facem împreună proba: la numărul celor vaccinaţi de la începutul campaniei, respectiv 204.185 de persoane, aduni numărul celor raportaţi că s-au vaccinat din 17.01.2021 ora 17:00 până în 18.01.2021 ora 17:00, respectiv 30.237. Oficialii care răspund de vaccinarea ta zic că le-a dat 235.239. Excelului meu îi dă 234.422. Îl cred pe el, de data aceasta.

De unde le iese celor de la INSP un surplus de 817 doze injectate? Gândeşte-te ce implicaţii pozitive pot avea aceste 817 doze pentru cei care sunt în aşteptare.

Şi, încă una: adună şi tu dozele de rapel din 17 ianuarie cu cele din 18 ianuarie şi spune-mi dacă îţi dă 1.951, cât zice INSP că ar fi. Nu e mare lucru, ai putea zice. E o diferenţă de o doză. Eu zic că doza aceasta face o mare diferenţă.

Chiar şi o doză face diferenţa între supravieţuire şi deces, între o campanie reuşită şi una ratată. Nu e de joacă, nici cu creioanele de tâmplărie, nici cu agregarea datelor care se raportează ierarhic.

A propos. De ce mai petrec o oră la CNCAV aceste comunicate ale INSP? E cineva care mai umblă cu pixul pe datele raportate de INSP? Nu e mai simplu ca, dacă tot le scrie la computer, INSP să publice datele pur şi simplu la ora 17:00? Un „mail alert” sau un „SMS alert” ar fi destul de rapid pentru ca super-comunicatorii de la CNCAV să ia notă de aceste date şi să se folosească de ele în eventuale răspunsuri la întrebări legitime din partea părţilor interesate.

Ce să mai zic de vreo „aplicaţie” sau „platformă” care ar fi putut să dea aceste date la toată lumea care vrea să aibă pe mobil, pe tabletă, laptop sau pe desktop aceste cifre într-un tablou de bord? Mă abţin, pentru că le-ar putea veni unora vreo idee şi ar arunca-o în curtea celor de la STS, care mai au şi altele de făcut conform legii.

Este un fapt că numărul vaccinări efectuate duminică şi luni, cumulat, a fost de 38.322. Fără cele 1.950 de rapeluri, rezultă o medie de 18.191 de vaccinări făcute pentru beneficiari din grupa a doua de urgenţă. Esenţiali sau non-esenţiali, este cea mai mare valoare a mediei de vaccinări zilnice din oricare două zile consecutive ale campaniei declanşate la 27 decembrie 2020. Asta înseamnă un pic de încredere că lucrurile ar putea evolua în direcţia bună, cel puţin până epuizăm esenţialii. Numai de-ar fi pixurile mai fine şi de s-ar preschimba în variantele lor digitale de azi şi de mâine.

Şi totuşi, de unde au răsărit cele 817 de doze folosite în plus?

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici