COMENTARIU: Cum coboară guvernul din avion

Prim-ministrul Cioloş l-a numit ministru al Internelor pe civilul Dragoş Tudorache, fost judecător, fost înalt funcţionar european, fost păzitor-şef al uşii sale şi tovarăş de călătorii cu avionul la "clasa a doua".

1582 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Cum coboară guvernul din avion

COMENTARIU: Cum coboară guvernul din avion

După purtătorii de epoleţi grei, nevăzuţi şi văzuţi, Oprea şi Tobă, civilul european Tudorache este o alegere aerisită (din şi aşa puţinele avute pe masă, după cum a ţinut să remarce şeful guvernului, cu un aer uşor necăjit şi accent pronunţat).

Premierul nădăjduieşte că noul titular al Internelor va conduce onest şi competent acest minister strategic şi buclucaş şi că va organiza "ceas", în stil elveţian, alegerile legislative. Sunt nişte aşteptări aproape aseptice, dar necesare, având în vedere turbulenţele sfârşitului de ciclu electoral.

Numirea fostului judecător şi înalt funcţionar european Tudorache peste un minister generator de multe poveşti cam întunecate, urmează simbolistica călătoriilor cu avionul la "a doua" ale premierului şi oamenilor săi.

Sau a miniştrilor rămaşi până târziu în noapte să trudească la birou, după care apar încercănaţi la tv sau se lasă pozaţi cu capul în mâini. Istoviţi de patimile serviciului public, dacă se poate fără cravată, cu mânecile suflecate sau îmbrăcaţi în felul "fugit pe fereastră".

Asemenea instantanee, crâmpeie sunt comentate îndeobşte în colivia Facebook – un barometru atât de drag mai-marilor zilei- cu o pasiune demnă de cauze mai pământene.

Admiratorii acestor atitudini şi stiluri spun că este doar naturaleţe, firesc, normal. Detractorii visează la oraşe brăzdate de coloane oficiale, la care să caşte gura de pe bordură.

Doar că naturaleţea, firescul şi normalul, într-un timp în care se pune mult preţ pe "ambalaje" poate fi şi altfel. Fără a afecta "conţinutul".

În anii 90, care nu sunt o vreme atât de îndepărtată, am relatat ca reporter despre o vizită în România a premierului croat Nikita Valentic (ţară aproape vecină – deşi "altă lume", premier "non-politic", fusese şeful companiei nationale de petrol). La aeroport, cu ochii după o aeronavă impozantă, era să ratăm sosirea oficialităţilor croate.

Ne-am dumirit când dintr-un avionaş dichisit, a coborât un grup de domni spilcuiţi, îmbrăcaţi aproape standard în costume italiene elegante. Poate din această pricină aveau un aer oarecum comun. Guvernul croat. Mai târziu, la tradiţionala semnare a documentelor oficiale, miniştrii blândului Văcăroiu păreau prăfuiţi pe lângă colegii lor de la Zagreb.

Morala: normalitatea guvernanţilor, de care se face atâta caz, poate avea ambalaj instituţional pe măsură. Fără să se ofenseze cuvioşii şi închizând civilizat gura denigratorilor.

Dorinţa: Să văd coborând pe un aeroport, dintr-un avionaş dichisit, un grup de domni eleganţi, cu un aer oarecum comun. Guvernul român. Un guvern de "business class".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici