COMENTARIU: Greva pe sărite, protest echivoc cu foloase practice

Din prima zi a vieţii sale, greva parlamentară marca PNL-PSD-PC s-a botezat banal protest. De fapt, în absenţa unor precedente locale (a fost ceva în timpul lui Văcăroiu, dar nu a ţinut) sau externe consacrate, cele trei partide au inventat un hibrid, greva pe sărite.

920 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Greva pe sărite, protest echivoc cu foloase practice

COMENTARIU: Greva pe sărite, protest echivoc cu foloase practice (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

Aleşii opoziţiei vor elimina şedinţele în plen, în comisii şi ale conducerilor Camerelor din meniul zilnic şi vor "mânca" doar pe alese, la masa moţiunii de cenzură, a alegerilor anticipate, a contestărilor la Curtea Constituţională, a tratatelor internaţionale importante, plus cu un desert de deplasări externe alese pe sprânceană. De asemenea, îşi păstrează infrastructura şi banii. Pe care s-au jurat că îi vor dona pentru cauze bune. Este ca o legare cu cătuşe căptuşite şi cu cheia păstrată la îndemână.

Opoziţiei i-a lipsit curajul (cu mare doză de iraţional) de a recurge la un protest inedit, total (măcar simbolic, de câteva zile) şi a ales, pământean, o acţiune călduţă, fără riscuri, din care să tragă foloase. O situaţie de "şi cu slănina în pod, şi cu buzele unse". A lăsat coaliţia să joace de una singură, pe un teren în care, oricum, nu avea cum să câştige. Sau să i se permită să câştige. Este şi o recunoaştere oficială a neputinţei. Va merge să joace, în deplasare, în colegii, unde va pregăti voios şi energic campaniile electorale. Şi se va întoarce la frecventarea "centrului" doar în starea de "punct ochit, punct lovit".

Partidele puterii rămân să se legene în rutina sigură a unei maşinării de vot fără de surprize şi doar unele diferende (poate) cu UDMR, dar care nu ar schimba în final ecuaţia votului, ar putea aduce perturbări. Poate vor mai prinde voci "contra" unii din UNPR sau de la minorităţi.

O situaţie de scurt-circuit este însă la Senat, unde PDL a pierdut doi senatori şi unde cvorumul de şedinţă atârnă de un fir de păr. Aici PDL trebuie să se opintească din greu să-şi recupereze "pierduţii", dar şi să impună o disciplină de fier a prezenţei, ceea ce înseamnă că miniştrii -senatori trebuie să bată în fiecare zi drumul la Senat. Îl vedeţi în fiecare zi pe Cristian Diaconescu la Senat?

Astfel, unul dintre efectele ironice ale grevei pe sărite este că Parlamentul, de nevoie, ar putea ajunge un bastion al stricteţii în folosul naţiei. Pe Vasile Blaga îl aşteaptă zile grele, căci va trebui să facă şi "poliţie", şi diplomaţie. Chiar şi la Cameră, unde situaţia este mult mai lejeră, deputaţii PDL stau sub tăişul sancţiunilor, de care unii însă nu prea par să se sinchisească.

Protestul echivoc al opoziţiei, lipsit pe alocuri de moralitate (Cum se numeşte cel care beneficiază de facilităţile statutului când trage chiulul?) îi aduce foloase pragmatice, pentru că, şi în căruţă, şi în teleguţă îşi pot vedea harnic de interesele electorale arzătoare. Lui PDL&comp., lăsate în offside, le rămâne doar să sufle a pagubă în flacăra parlamentarismului (pentru întreţinere).

Ideea de parlamentarism nu are de câştigat de pe urma niciunora. Să o animi cu cântece de sirenă în ceasul al 25 lea e curată amăgire.

(Comentariu de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici