COMENTARIU Marius Oprea | Politica, între traseism şi rovignetă

Consolidarea puterii a intrat în linie dreaptă, cu mult înainte de depunerea listelor pentru alegeri, de parcă liberalii le-au şi cîştigat deja.

1265 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea | Politica, între traseism şi rovignetă

COMENTARIU Marius Oprea | Politica, între traseism şi rovignetă

De pildă, între alte multe numiri controversate de pînă acum, la Romgaz s-au făcut trei propuneri, care cunosc despre energie în general şi gazele naturale în special numai prin contactul lor cu aragazul de acasă: un controlor de trafic, care s-a ocupat de amendarea şoferilor fără rovignetă, fostul viceprimar liberal de la Sibiu şi proprietar al unei firme de optică medicală, care în timul mandatelor sale, suprapuse cu cele ale lui Klaus Iohannis s-a ocupat de asfaltări şi un tînăr angajat de la AEP, care înainte, pe vremea în care îşi făcea studiile la Bucureşti, a fost angajat la un cabinet parlamentar, în judeţul Hunedoara.

 

Cine ar fi considerat că pentru a conduce cea mai mare firmă cu capital de stat din România, cu 5,1 miliarde de lei cifră de afaceri anul trecut, ei bine, s-a înşelat. Dar nu e o noutate absolută, pentru că orice nou guvern îşi pune proprii ”oameni de încredere” în posturi-cheie, în regii autonome, în ”descentralizate”, cam, peste tot. Noutatea e că nu s-a găsit, între liberali, niciun specialist în energie. Dar, de ce să ne învîrtim după deget: nu s-a căutat. PNL riscă, pentru că impactul, în cazul unei gafe, e enorm. Una e să forţezi numirea unui inspector şcolar, care îţi pormite că îţi aduce voturile profesorilor, indiferent dacă omul e bun profesional sau nu şi alta să pui în fruntea celei mai mari companii de stat o persoană al cărei CV recomandă, în cel mai bun caz, o promovare la locul de muncă.

 

Aceeaşi strategie păguboasă i-a făcut pe liberali să piardă un oraş, Alba Iulia, unde favoritul euro-deputatului Mircea Hava, fost pedelist ca şi el, intrat la liberali, a fost preferat mult mai competentului şi popularului Gabriel Pleşa, om cu vechime din partid (fost şef al ”Tineretului” liberal, în anii ‘90). Ei bine, Pleşa a primit să candideze din partea USR şi l-a învins fără probleme pe candidatul ”vopsit” liberal, odată cu fuziunea PDL-PNL. O greşeală de evaluare a cadrelor, în favoarea ”pilelor” şi a clientelismului, dar acum nu e vorba nici măcar de un mare oraş, ci de cea mai mare companie din ţară, esenţială pentru siguranţa energetică naţională.

 

Dar nici PSD-ul nu stă mai bine: pregătindu-se de opoziţie, au obţinut numirea lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ. Lăsînd la o parte umorul involuntar al alegerii, prin prezenţa în fruntea acestui consiliu a unui maestru al sfidării legilor şi regulamentelor parlamentare, sulfuroasa alegere arată că Marcel Ciolacu  ”nu se poate ridica la nivelul gravităţii momentului pe care îl traversăm”, după cum el însuşi îl acuza luni pe pagina lui de facebook pe preşedintele Iohannis. Într-adevăr, la actuala criză de imagine şi hemoragie de aleşi locali, plus de electorat a PSD către PNL, numai Iordache le mai lipsea!

 

În rest, se ascut cuţitele. Campania electorală a început, a fost şi scos tocmai acum de la sertar un ditamai dosarul de corupţie, care îl are ca subiect pe Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al sănătăţii din Guvernul Ponta. Scăpat cu faţa curată din ”dosarul Colectiv”, Bănicioiu s-a retras de pe listele parlamentare. Dacă se mai scot şi alte dosare tocmai acum, înseamnă că fantoma Codruţei Kovesi bîntuie din nou pe la Bucureşti, dar eu nu cred că lucrurile merg chiar aşa de departe – liberalii sînt stăpîni pe situaţie şi n-au nevoie de defilări cu cătuşe, decît poate ca o prevestire a viitorului, pentru cei învinşi şi rămaşi fără imunitate.

 

Cînd spun că liberalii sînt stăpîni pe situaţie, mă refer la masiva infuzie de ”sînge social-democrat” dinaintea alegerilor locale, cînd în jur de 150 de edili au părăsit PSD-ul, pentru barca mai atractivă a liberalilor. Dar este o palidă revanşă, pentru cei 436, furaţi în 2014 de social-democraţi de la liberali, în urma Ordonanţei 55, ”compusă” de Liviu Dragnea, care a făcut posibil ”traseismul” aleşilor locali. Oricum, continuînd pe aceeaşi linie, după ce a ”asorbit” PDL-ul şi acum ”vînează” pesedişti, în curînd liberalii vor putea cu conştiinţa împăcată să treacă în Internaţionala Socialistă, dacă primesc o ofertă mai bună în Parlamentul European, pentru că şi acolo România a inaugurat traseismul, prin plecarea foştilor pedelişti de la socialişti la populari…

 

Miza îi face însă să treacă peste scrupule. De fapt, PNL nu a luat doar primari, ci întregi structuri electorale, bine conturate, disciplinate, o adevărată armată de ”animatori” politici, care-i secondează pe aceştia. Cum e de pildă cazul ”ultraşilor” care l-au apărat pe Livu Dragnea şi au agresat ziarişti, în cursul procesului acestuia de la Curtea Supremă. Aceştia au fost organizaţi de primarul din Pantelimon, Marian Ivan, alături de consilierii săi Rotaru, Bidirel şi Achim. Toţi au uitat subit de Dragnea, pe care-l plîngeau, au părăsit PSD-ul şi s-au reînscris în în PNL, pe care îl părăsiseră în 2014. Acum ”s-au ales” din nou. Pe cine vor plînge, data viitoare?    

 

Oricum, atîta vreme cît în România există ”traseism” şi nu numai că nu e sancţionat, ci chiar încurajat, sub diferite pretexte, nici n-are rost să vorbim de alegeri, pentru că politicienii sînt ”interşanjabili”, iar politica a devenit o trambulină prin care un controlor de rovignete poate ajunge şef peste cea mai importantă firmă cu capital de stat din ţară, cea care ne aduce şi livrează gazul, pentru a ne încălzi ciorba zilnică. Dacă aş fi pus să votez mîine, zău că n-aş şti cu cine, dar nici n-ar conta de fapt prea mult.   

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici